Svet

Zakon o zabrani UPC je protivustavan, krši slobodu veroispovesti

Pravno odeljenje UPC ističe da predlog zakona nije u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima niti sa Ustavom Ukrajine, jer nijedan od ovih dokumenata ne predviđa mogućnost zabrane prava na slobodu veroispovesti
Zakon o zabrani UPC je protivustavan, krši slobodu veroispovestiGetty © Rob Stothard / Stringer

Pravno odeljenje Ukrajinske pravoslavne crkve naglašava da predlog zakona o ukidanju kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve krši pravo na slobodu veroispovesti ukrajinskih državljana koji pripadaju toj crkvi.

Predlog zakona broj 8371, koji je usvojila Vrhovna rada u prvom čitanju, nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom Ukrajine, rekli su iz pravnog odeljenja UPC za Savez pravoslavnih novinara.

Konačno usvajanje ovog dokumenta mora da prođe drugo čitanje, "dakle, ostaje predlog zakona i treba ga doraditi, jer krši pravo na slobodu veroispovesti i sadrži značajne nedostatke".

Sam nacrt zakona ne govori o UPC, ali njegova propratna medijska i politička podrška ukazuje da će se ovaj zakon primenjivati na UPC, koja je zapravo samostalna i nezavisna crkva.

Kanonsku crkvu namerno pokušavaju da predstave kao deo Ruske pravoslavne crkve, a sveštenstvo i vernike koji su državljani Ukrajine kao agente Ruske Federacije, piše izvor.

"Inicijatori predloga zakona obrazlažu potrebu za usvajanjem predloga zakona nekakvim teološkim ekspertizama koje uopšte nemaju pravnu prirodu i krivičnim postupcima protiv predstavnika UPC koji navodno predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti", objašnjavaju iz pravnog odeljenja.

Predlog zakona nije u skladu ni sa Konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom Ukrajine, jer nijedan od ovih dokumenata ne predviđa mogućnost zabrane prava na slobodu veroispovesti. Takvo pravo može biti ograničeno samo u interesu zaštite javnog reda, zdravlja i morala stanovništva ili zaštite prava i sloboda drugih ljudi, objašnjavaju pravnici.

Prema tome, ni teološka ekspertiza ni krivični postupci na koje se pozivaju autori zakona nisu osnov ne samo za zabranu, već ni za ograničavanje prava na slobodu veroispovesti. Usvajanje zakona će ukazati na nepoštovanje "ljudskih prava i sloboda za koje se bori i naša država".

Ovo je poklon Putinu

Prema rečima ukrajinskog narodnog poslanika Artjoma Dmitruka, oni koji su glasali za zabranu UPC, umesto da se u ratno doba ujedine, u stvari rade protiv Ukrajine.

"Ovo je pomoć Putinu koji sada može da kaže da u Ukrajini progone pravoslavne vernike i da ih on štiti", objašnjava Dmitruk. Prava svrha je zapravo ograničavanje prava na slobodu veroispovesti miliona Ukrajinaca, ističe on.

"Većina krštenih Ukrajinaca kršteno je u ovoj crkvi. Crkvi koju sada zabranjujemo. U ratnim uslovima moramo da se ujedinimo. Ali, izgleda da mnogi rade protiv Ukrajine. Naša vera, naša UPC se ne može zabraniti, ne može se uništiti", naglasio je poslanik na Telegramu.

Ukrajinski narod se stidi svojih poslanika

Načelnik Sinodalnog informativno-prosvetnog odeljenja UPC, mitropolit Nežinski i Prilucki Kliment ističe da je parlament do sada usvojio čitav paket antihrišćanskih zakona, i da se može očekivati još mnogo toga.

Prema njegovim rečima, u ratno doba ukrajinske vlasti ulažu napore u razvoj zakona o istopolnim zajednicama i legalizaciju "medicinskih" lekova, a danas su "sa takvim žarom zabranili crkvu". Sve to nije u skladu sa Ustavom Ukrajine, dodaje on, prenosi Savez pravoslavnih novinara.

"Oni koji su birali te poslanike nisu ih delegirali da se takvim stvarima bave ni u mirnodopskim uslovima. Euforija poslanika zbog predloga ovog zakona nije izgledala ništa manje cinično od njihovih višemilionskih vila u inostranstvu, zbog kojih se sramoti ceo ukrajinski narod", navodi mitropolit.

image