Svet

Služba bezbednosti Ukrajine pretresa Počajevsku lavru UPC (VIDEO)

Prema dosadašnjim informacijama, namera je da se kazne članovi i obustavi aktivnost jedine kanonske pravoslavne crkve u Ukrajini zbog širenja ruske ideologije
Služba bezbednosti Ukrajine pretresa Počajevsku lavru UPC (VIDEO)www.globallookpress.com © SOPA Images/Keystone Press Agency

Služba bezbednosti Ukrajine pretresa Svetouspensku Počajevsku lavru kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Ternopoljskoj oblasti, javlja ukrajinsko izdanje "Levi bereg" na Telegramu

Razlog posete je širenje ruske ideologije u lavri, prema informacijama koje su do sada dostupne listu. 

SBU je saopštila da se pretresi u Počajevskoj lavri vrše u okviru krivičnog postupka "za podsticanje nacionalne mržnje".

Obaveštajna služba tvrdi da su navodno predstavnici Lavre na sajtu manastira objavili video u kojem su navodno vređali "nacionalnu čast i dostojanstvo Jevreja, kao i da su podsticali versko neprijateljstvo prema predstavnicima svih crkava".

Ukrajinska služba bezbednosti od februara 2022. godine "čisti" jedinu kanonsku pravoslavnu crkvu u svojoj zemlji od ruskog uticaja, zaboravljajući da Ukrajina i Rusija dele zajedničko istorijsko nasleđe. Pokrenula je krivične postupke protiv 70 sveštenika UPC, od kojih su 16 mitropolita pod istragom.

Ukrajinske vlasti organizovale su najveći talas progona UPC u savremenoj istoriji zemlje zbog njene povezanosti sa Rusijom. Lokalne vlasti su u različitim regionima otele crkve od UPC i predali je nekanonskoj strukturi Pravoslavnoj crkvi Ukrajine. U parlamentu je podnet predlog zakona da se ona zabrani na nivou države.

Pojedini članovi kanonske UPC su pod sankcijama sopstvene zemlje, a SBU lovi i otvara krivične postupke protiv sveštenstva i sprovodi "kontraobaveštajne aktivnosti" – tj. pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira, u potrazi za dokazima o "antiukrajinskim aktivnostima".

image
VV inauguration
banner