Svet

"El Arabija": Irak zahteva potpuno povlačenje američkih trupa

Irak navodno želi da trupe iz vojne koalicije predvođene SAD počnu da se povlače u septembru i da formalno okončaju rad koalicije do septembra 2025. godine
"El Arabija": Irak zahteva potpuno povlačenje američkih trupa© John Moore/Getty Images

Vlasti Iraka žele da američke trupe napuste njihovu teritoriju, piše "El Arabija" na engleskom jeziku pozivajući se na upućene izvore, i dodaje da će povlačenje početi do kraja ove godine.

Rojters je takođe ranije izvestio da Irak želi da trupe iz vojne koalicije predvođene SAD počnu da se povlače u septembru i da formalno okončaju rad koalicije do septembra 2025. godine.

I u Vašingtonu se, kako dodaje "El Arabija", ove nedelje vode razgovori o budućoj ulozi američke vojske, koja se trenutno nalazi u Iraku na poziv Bagdada. Ranije ovog meseca, najviši zvaničnik Pentagona za bliskoistočnu politiku i američki ambasador u Bagdadu sastali su se sa iračkim premijerom kako bi pratili pregovore o povlačenju američkih trupa.

Snage predvođene SAD izvršile su invaziju na Irak 2003. godine, svrgnule bivšeg lidera Sadama Huseina i potom se povukle 2011, da bi se 2014. vratile da se, kako je rečeno, bore protiv ISIS-a na čelu osamdesetočlane vojne koalicije.

SAD trenutno imaju oko 2.500 vojnika u Iraku, a oni su smešteni u tri glavne baze – jednoj u Bagdadu, drugoj u zapadnoj provinciji Anbar i trećoj u regionu severnog Kurdistana.

Nejasno je koliko bi vojnika napustilo državu u skladu sa dogovorom, a irački izvori kažu da očekuju da će većina otići, dok američki zvaničnici ipak kažu da bi mnogi mogli ostati u okviru nedavno dogovorene misije savetovanja i pomoći.

Američki zvaničnici žele da i dalje ostave neki vojni otisak u Iraku na bilateralnoj osnovi, delom da bi pomogli u podršci prisustvu preko granice u Siriji, gde imaju oko 900 vojnika.

Sporazum o povlačenju koalicije mogao bi da bude politička pobeda za premijera Mohameda Šiju al-Sudanija, koji je bio pod pritiskom iranskih frakcija da istisne američke snage, ali je nastojao da to učini na način koji balansira delikatnu poziciju Iraka kao saveznik Vašingtona i Teherana.

image