Svet

Robert Kenedi Mlađi: Vašington da povuče trupe iz Sirije i Iraka

Predsednički kandidat tvrdi da su američke trupe na Bliskom istoku nasleđe nelegalnog rata SAD u Iraku
Robert Kenedi Mlađi: Vašington da povuče trupe iz Sirije i Iraka© Tanjug/AP Photo/Hannah Schoenbaum

SAD treba da povuku svoje kopnene trupe iz bliskoistočnih zemalja koje ne žele njihovo prisustvo, rekao je nezavisni kandidat za predsednika SAD Robert F. Kenedi Mlađi.

Reagujući na post predsednika SAD Džozefa Bajdena o vazdušnom napadu Vašingtona na više od 80 ciljeva koji su navodno povezani sa iranskom Revolucionarnom gardom (IRGC) u Iraku i Siriji, i u kom američki lider kaže da Sjedinjene Države ne traže sukob na Bliskom istoku ili bilo gde drugde u svetu, ali da moraju da odgovore svima koji žele da im nanesu štetu, Kenedi Mlađi je istakao da se eskalacija nasilja u ovom regionu mogla izbeći.

"Ako 'ne tražimo sukob', onda hajde da povučemo trupe odatle. Oni tamo nisu dobrodošli. Nisu ni potrebni. Oni su neodbranjive mete za svakoga u regionu ko želi da izazove sukob. Vadimo ih odande!", napisao je Robert F. Kenedi Mlađi na Iksu.

Predsednički kandidat tvrdi da je sve posledica toga što je Vašington stavio svoju vojsku na nišan šiitskim milicijama, dok je za američke trupe rekao da su nasleđe "nelegalnog rata SAD u Iraku".

Takođe, podsetio je da su i Irak i Sirija tražili od američkih trupa da napuste njihovu teritoriju, a Iran opomenuo da neće tolerisati vojno prisustvo SAD na svojim granicama.

Kenedi je pozvao Belu kuću da uspostavi veze s regionalnim silama.

Inače, Irak je osudio napade SAD, rekavši da "krše irački suverenitet" i predstavljaju pretnju po region, a sirijska vojska je napad okarakterisala kao "agresiju američkih okupacionih snaga".

image