Svet

Nema mira na Bliskom istoku: Novi napad na američku bazu

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napade na Irak i Siriju, nazivavši nastavak takvih incidenata "pretnjom miru i bezbednosti u regionu"
Nema mira na Bliskom istoku: Novi napad na američku bazuGetty © John Moore / Staff

Iračke šiitske grupe u okviru fronta Islamskog otpora u Iraku napale su američku vojnu vazduhoplovnu bazu "Harir" u iračkom Kurdistanu, navodi se u saopštenju šiitske grupe.

Napad je usledio nakon što su američki avioni izveli napade na zapadni Irak i pogranična područja sa Sirijom kao odgovor na ubistvo američkih vojnika u bazi u Jordanu.

"Nastavljajući otpor američkim okupacionim snagama u Iraku i regionu, i kao odgovor na masakr našeg naroda od strane cionističkog entiteta u Pojasu Gaze, borci Islamskog otpora u Iraku napali su američku okupacionu bazu u subotu, 3. februara 2024. 'Harir' u Erbilu u severnom Iraku pomoću drona", navodi se u saopštenju grupe.

Kako prenosi Telegram kanal "Vesti", irački parlament pozvao je zemlje međunarodne koalicije da povuku strane trupe iz zemlje nakon američkih udara.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napade na Irak i Siriju, nazivavši nastavak takvih incidenata "pretnjom miru i bezbednosti u regionu". 

Ministarstvo spoljnih poslova Iraka pozvalo je otpravnika poslova SAD u Bagdad da mu uruči protestnu notu zbog napada na teritoriji te zemlje, navodi se u saopštenju ministarstva.

Podsetimo, vojna baza SAD na gasnom polju Koniko u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji, našla se tokom noći pod raketnom vatrom. Lokalni izvor rekao je za RIA Novosti da je nakon napada izbio požar.

image