Svet

Bi-Bi-Si: Oko 200.000 dece zlostavljano na Novom Zelandu u poslednjih 70 godina

Otkriveno je da su žrtve pretrpele silovanja, sterilizaciju i elektrošokove, da je zlostavljanje doseglo vrhunac 1970-ih godina, a na udaru je posebno bila maorska zajednica i osobe sa mentalnim ili fizičkim oštećenjima
Bi-Bi-Si: Oko 200.000 dece zlostavljano na Novom Zelandu u poslednjih 70 godinaGetty © Hagen Hopkins/Getty Images

Oko 200.000 dece, mladih i ranjivih odraslih osoba zlostavljano je u državnim i verskim institucijama tokom poslednjih 70 godina na Novom Zelandu, pokazuju rezultati istrage koje je danas preneo Bi-Bi-Si.         

Premijer Kristofer Lakson rekao je da je ovo otkriće "mračan i tužan dan u istoriji Novog Zelanda".

On je dodao da je još rano da se kaže koji iznos odštete će vlada isplatiti žrtvama, najavljujući zvanično izvinjenje Novog Zelanda za 12. novembar.

Gotovo svako treće dete i ranjiva odrasla osoba, koja je primala pomoć od 1950. do 2019. godine, doživela je neki oblik zlostavljanja, zbog čega bi vlada mogla da se suoči sa novim zahtevima za odštetu u iznosu od nekoliko milijardi dolara.     

Tokom rada na Izveštaju Kraljevskog istražnog povereništva vođeni su razgovori sa više od 2.300 osoba, koje su bile žrtve zlostavljanja na Novom Zelandu.

Otkriveno je da su žrtve pretrpele silovanja, sterilizaciju i elektrošokove i da je zlostavljanje doseglo vrhunac 1970-ih godina, a na udaru je posebno bila maorska zajednica i osobe sa mentalnim ili fizičkim oštećenjima.

U izveštaju se navodi 138 preporuka, uključujući i poziv na javno izvinjenje novozelandske vlade, kao i pape i nadbiskupa Kanterberija, poglavara Katoličke i Anglikanske crkve, koji su ranije osudili zlostavljanje dece.

U izveštaju se procenjuje da je prosečni trošak zbog zlostavljanja 468.343 evra po osobi, ali premijer je rekao da veruje da bi ukupna naknada žrtvama zlostavljanja mogla da iznosi i nekoliko milijardi dolara.

Takođe, u izveštaju se poziva vlada da osnuje agenciju "Ker sejf", koja bi bila odgovorna za nadzor sistema pružanja pomoći, kao i da donese nove zakone, koji nalažu obavezno prijavljivanje sumnje na zlostavljanje, uključujući i priznanja dobijena tokom verske ispovesti.

image