Svet

"Monstruozna antimigrantska praksa" u Britaniji: Decu šalju u zatvore sa seksualnim zlostavljačima

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova na stotine dece tražilaca azila pogrešno označava kao odrasle osobe
"Monstruozna antimigrantska praksa" u Britaniji: Decu šalju u zatvore sa seksualnim zlostavljačimaGetty © Photo by Hollie Adams/Getty Images

Ugroženu decu, najčešće žrtve trgovine ljudima, koja u Britaniju stignu malim čamcima bez pratnje britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova smešta u zatvor za odrasle u kojem su i zatvorenici osuđeni za seksualne zločine i zlostavljanje dece, otkriva britanski "Gardijan". 

Sve je više slučajeva u kojima se maloletni migranti bez pratnje šalju u zatvor "Elmli" u Kentu i mesecima ostavljaju sa stranim odraslim zatvorenicima, piše list.

U većini slučajeva u pitanju su deca iz Sudana ili Južnog Sudana koja su putovala u Veliku Britaniju preko Libije, pri čemu se čini da je većina bila žrtva nekog oblika eksploatacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije pozvano je da odmah pokrene istragu o ovom pitanju i hitno oslobodi svu decu koja se nalaze u zatvorima za odrasle.

"Pogrešno je kriminalizovati ovu decu i opasno je slati ih u zatvore za odrasle muškarce", rekla je šefica projekta za decu migranata u dečjoj dobrotvornoj organizaciji "Koram" Anita Hurel.

Ova deca, čiji uzrast osporava Ministarstvo unutrašnjih poslova, optužena su za prekršaje u vezi sa imigracijom uvedenim u skladu sa Zakonom o državljanstvu i granicama, koji je stupio na snagu prošle godine kako bi se sprečio ilegalni ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Advokati upozoravaju da je praksa slanja dece bez pratnje u zatvore za odrasle sve češća, piše "Gardijan".

Decu koja su poslata u "Elmli" Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije je proglasilo odraslima nakon onoga što mnogi stručnjaci opisuju kao "površnu i proizvoljnu" procenu starosti, koja se često sprovodi u roku od nekoliko sati nakon što su deca u malim čamcima došla do Britanije.

Zatvaranje maloletnika je, kažu kritičari, najnovija posledica narušenog sistema azila. Iako britanska vlada troši skoro duplo više novca na tražioce azila, ove godine se broj slučajeva koji čekaju obradu povećao za 44 odsto, nagomilavajući više od 175.000 neobrađenih slučajeva. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova na stotine dece tražilaca azila pogrešno tretira kao odrasle osobe, otkrio je list. 

Jedan od direktora organizacije "Jednaka prava za decu migrante" Sid Bolton upozorio je da se te praksa "razvila u najmonstruozniji postupak" i predstavlja "namernu prepreku za pristup azilu i uskraćivanje pristupa uslugama za decu mladim tražiocima azila. To je glavni alat Ministarstva unutrašnjih poslova u diskreditovanju zahteva za azil".

Prema poslednjoj inspekciji "Elmlija", svaki četvrti zatvorenik u anketi je rekao da se u zatvoru oseća nesigurno. Takođe se navodi da, uprkos tome što zatvor "više nije predviđen za seksualne prestupnike", 70 takvih zatvorenika je i dalje tamo.

U spornom zatvoru se navodno nalazio i pedofil koji je osuđen za 14 seksualnih prestupa i proglašen krivim za zlostavljanje dvoje dece.

Deca se, navodi list, osećaju povređenom, ne mogu da spavaju i ne razumeju zašto ih drže u zatvoru. 

image