Svet

Sijarto: Bez "Družbe" Mađarska ostaje bez nafte

Pre dve godine Mađarska i Slovačka su se obratile Evropskoj komisiji ne bi li dogovorili s Hrvatskom da proširi kapacitet naftovoda, da bi Zagreb umeto toga za pet puta povećao tranzitnu naknadu, podsetio je mađarski šef diplomatije
Sijarto: Bez "Družbe" Mađarska ostaje bez nafteGetty © Photo by Janos Kummer/Getty Images

Ne postoji drugi način da se Mađarskoj isporuči nafta iz Ruske Federacije nego kroz naftovod "Družba" jer razvoj novih potencijalnih puteva snabdevanja iz drugih zemalja sabotira Evropska unija, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Infrastruktura određuje s kim možemo da sarađujemo i odakle možemo da kupujemo naftu i gas... Naftovod iz Rusije kroz Ukrajinu nas u potpunosti snabdeva jer nema alternativne rute", rekao je Sijarto na energetskom forumu u ​​Bukureštu, a prenele RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, pre dve godine Mađarska i Slovačka su se obratile Evropskoj komisiji ne bi li dogovorili s Hrvatskom da proširi kapacitet naftovoda, ali je rezultat bio to da je Zagreb "za pet puta povećao tranzitnu naknadu", a kapacitet je ostao isti.

Sijarto je podsetio i da je Evropska unija odbila da sponzoriše proširenje gasovodne infrastrukture na Balkanu kako bi se diverzifikovala izvore nabavke gasa, navodeći da će se od ovog energenta odustati u narednim decenijama.

Prethodno je Sijarto upozorio da Mađarska neće odobriti da se iz Evropskog fonda mira izdvoji 6,5 milijardi evra kao kompenzacija zemljama EU za isporuke oružja Ukrajini, sve dok Kijev ne reši pitanje tranzita ruske nafte u Mađarsku i Slovačku.

Sve je pak posledica odluke Ukrajini da uvede sankcije ruskoj energetskoj kompaniji "Lukoil", što ima za posledicu obustavu tranzita njenih energenata preko ukrajinske teritorije. Ovaj potez dovodi u pitanje opstanak naftovoda "Družba", koji predstavlja poslednju funkcionalnu rutu za snabdevanje Evrope ruskom naftom.

image