Svet

Aerodrom u Frankfurtu zbog protesta klimatskih aktivista obustavio sve letove

Šest demonstranata zalepilo se za aerodromsku pistu, sudeći po slikama koje je objavila grupa koja se navodno bori protiv klimatskih promena
Aerodrom u Frankfurtu zbog protesta klimatskih aktivista obustavio sve letovewww.globallookpress.com

Aerodrom u Frankfurtu, najprometniji u Nemačkoj, privremeno je jutros obustavio letove zbog protesta na aerodromu, saopštili su iz aerodromske službe i nemačke policije.

"Mole se putnici da za sada ne dolaze na aerodrom i provere status svog leta", saopštili su iz aerodromske službe na platformi Iks.

Zbog akcije klimatskih aktivista, vazdušni saobraćaj na aerodromu u Frankfurtu je privremeno obustavljen, saopštio je portparol nemačke policije. Prema informacijama iz policije nekoliko demonstranata je rano jutros ušlo na aerodrom i započeli su protest, prenose nemački mediji.

Grupa klimatski aktivista "Poslednja generacija" objavila je da je šest njihovih članova iseklo zaštitu ogradu i na različitim lokacijama na aerodromskoj pisti protestvovalo sa transparentom "nafta ubija", prenosi Rojters. Na fotografijama koje su objavili, vide se aktivisti zalepljeni za aerodromsku pistu.

Nemački aerodrom "Keln-Bon" suspendovao je letove na nekoliko sati u sredu nakon što su se klimatski aktivisti zalepili za pistu, dok su vlasti sprečile slične akcije na drugim evropskim aerodromima.

Aktivistička grupa "Poslednja generacija" saopštila je da se pet osoba zalepilo za asfalt i objavila slike svojih članova sa rukama zalepljenim za pistu.

Oni su naveli da žele da nemačka vlada napusti sporazume oko nafte, gasa i uglja do 2030. godine.

Grupa je saopštila da su "slični mirni, građanski protesti na aerodromima" danas planirani širom Evrope i Severne Amerike.

image