Svet

Klimatskim aktivistima smeta i muzika: Nemačka grupa prekinula koncert u Hamburgu

Muškarac i žena iz grupe "Poslednja generacija" zalepili su se lepkom za dirigentski podijum i okupljenima održali predavanje o globalnom zagrevanju
Klimatskim aktivistima smeta i muzika: Nemačka grupa prekinula koncert u Hamburguwww.globallookpress.com © Jannis Grosse/Revomage Pictures

Aktivisti za borbu protiv klimatskih promena prekinuli su koncert klasične muzike u Elbfhilahrmoniji u Hamburgu i izveli još jedan neobjašnjiv performans, piše "Tajms".

Nekoliko minuta pre nego što je državni orkestar Saksonije trebalo da zasvira čuvena dela Ludviga van Betovena, muškarac i žena iz grupe "Poslednja generacija" zalepili su se lepkom za dirigentski podijum i okupljenima održali predavanje o globalnom zagrevanju. Demonstrante, obučene u fluorescentne prsluke, dočekala je vidno nezadovoljna publika.

Članica radikalne grupe upozorila je da koncerta u Hamburgu više neće biti ukoliko taj lučki grad završi pod vodom.

"Ako sada nešto ne učinimo, bićemo saučesnici u najvećoj katastrofi koju je čovečanstvo ikada doživelo. Kao što postoji samo jedan Betovenov violinski koncert, mi imamo samo jednu planetu, čije granice toliko zloupotrebljavamo da su katastrofe izazvane klimatskim promenama sve češće i smrtonosnije", rekla je ona.

Onemogućili hitnu pomoć

Policija je brzo reagovala i privela demonstrante, a koncert je nastavljen.

Grupa "Poslednja generacija" poznata je po svojim upitnim metodama izražavanja nezadovoljstva, ali one nisu čak ni originalne. Ova skupina pozajmljuje taktike od britanskih kolega iz organizacija "Džast stop oil" i "Insulejt Britejn".

Ekstremni aktivisti za borbu protiv klimatskih promena su pre nekoliko nedelja blokirali puteve u Berlinu i onemogućili službama hitne pomoći da dođu do žene koje je teško povređena u saobraćajnoj nesreći, koja je kasnije i preminula. 

Prema pisanju "Bilda", spasioci koji su poslati na mesto nesreće, u kojoj je žena zadobila povrede opasne po život, uveliko su kasnili, pa je na teren krenulo specijalizovano vozilo za spasavanje. Međutim, ono je upalo u gužvu koja je nastala nakon što su klimatski aktivisti pokušali da se zalepe za trotoar. Nakon incidenta "Poslednja generacija" izdala je saopštenje u kome, između ostalog, tvrde da se "ceo medijski sistem okrenuo protiv njih".

Zbog ekstremnih, i, po pravilu neobjašnjivih vidova protesta, aktivisti postaju sve omraženiji u javnosti. Čak su i političari iz nemačke Zelene partije rekli da njihove akcije odvlače pažnju od ozbiljne debate o tome kako smanjiti emisiju ugljen dioksida.

Muzeji širom Evrope morali su da pooštre mere bezbednosti zbog klimatskih aktivista koji nezadovoljstvo izražavaju suludim napadima na umetnička dela. Na meti demonstranata našle su se slike Van Goga, Kloda Monea, Jana Vermera i drugih. U ime borbe protiv klimatskih promena lepili su glave na remek-dela, polivali ih supom... Međutim, ostaje nejasno šta su velikani muzičke i likovne umetnosti skrivili "Poslednjoj generaciji" i njihovim saborcima.

image