Svet

"Pao" još jedan vođa čuvenog kartela "Sinaloa": SAD uhapsile Ismaela Zambadu Garsiju

Američke vlasti su uhapsile 76-godišnjeg narko-bosa na privatnom aerodromu u pograničnom gradu El Paso, u Teksasu
"Pao" još jedan vođa čuvenog kartela "Sinaloa": SAD uhapsile Ismaela Zambadu GarsijuGetty © Jesus Verdugo/Anadolu Agency

Vođa i suosnivač kartela "Sinaloa", Ismael Zambada Garsija, poznatiji kao "El Majo", uhapšen je na granici između Meksika i Sjedinjenih Država nakon decenije bekstva, potvrdilo je Ministarstvo pravde SAD.

Kako navode lokalni mediji, američke vlasti su uhapsile 76-godišnjeg narko-bosa na privatnom aerodromu u pograničnom gradu El Paso u Teksasu.

Osim njega, uhapšen je i Hoakin Guzman Lopez, sin "El Čapa" Guzmana, poznatog narko-dilera. 

"Ministarstvo pravde uhapsilo je još dvojicu navodnih vođa kartela "Sinaloa", jedne od najnasilnijih i najmoćnijih organizacija za trgovinu drogom na svetu, Ismaela Zambadu Garsiju -'El Maja', suosnivača kartela, i Hoakina Gusmana Lopez, sina njegovog drugog suosnivača", kazao je državni tužilac Merik B. Garland. 

Zambada Garsija je osnivač kartela "Sinaloa" zajedno sa Hoakinom "El Čapom" Guzmanom.

Nakon hapšenja "El Čapa", Garsija je stekao najviši rang u toj kriminalnoj organizaciji. 

Prošlog februara, Istočni okružni sud Njujorka optužio je Zambadu za proizvodnju i distribuciju fentanila.

U prethodnim sudskim postupcima on je takođe bio optužen za organizovani kriminal, zaveru za izvršenja ubistva, pranje novca i druga krivična dela u vezi sa trgovinom drogom.

"Fentanil je najsmrtonosnija pretnja drogom sa kojom se naša zemlja ikada suočila, a Ministarstvo pravde neće mirovati dok svaki vođa kartela, član i saradnik odgovoran za trovanje naših zajednica ne bude pozvan na odgovornost", naveo je tada Garland.

image