Svet

Meksičke vlasti izručile SAD El Čapovog naslednika

Ovidio Guzman je osumnjičen da je, zajedno sa svojim bratom, vodio moćni narko kartel Sinaloa koji je osnovao njegov otac
Meksičke vlasti izručile SAD El Čapovog naslednika© TASNJUG/CEPROPIE via AP File

Meksičke vlasti izručile su SAD Ovidija Guzmana, sina zatvorenog narko-bosa Hoakina "El Čapa" Guzmana, koji se tereti za trgovinu drogom, saopštio je američki državni tužilac Merik Garland.

Ovidio Guzman je osumnjičen da je, zajedno sa svojim bratom, vodio moćni narko kartel Sinaloa koji je osnovao njegov otac.

On je takođe optužen da je naručio ubistvo pevača koji je odbio da nastupi na njegovom venčanju, a uhapšen je u januaru u severnoj meksičkoj državi Sinaloa i od tada je u pritvoru.

"Borba protiv kartela je podrazumevala neverovatnu hrabrost organa za sprovođenje zakona SAD i meksičkih pripadnika policije i vojnih službi, od kojih su mnogi dali svoje živote u potrazi za pravdom", naveo je američki tužilac Garland u saopštenju povodom ekstradicije .

Garland je zahvalio meksičkoj vladi na pomoći u dovođenju Ovidija Guzmana u SAD.

Njegovo izručenje dolazi nekoliko dana nakon što je Ema Koronel, supruga zatvorenog meksičkog narko bosa Hoakina "El Čapa" Guzmana, puštena iz zatvora u SAD.

Ona je priznala krivicu za trgovinu drogom i osuđena je na tri godine zatvora u novembru 2021. godine, ali je prevremeno puštena na slobodu, preneo je Bi-Bi-Si.

Njen muž služi doživotnu kaznu u zatvoru u SAD sa maksimalnim obezbeđenjem.

Ovidio Guzman je jedno od četvoro dece koje je El Čapo imao tokom veze sa Griseldom Lopez 1980-ih i 1990-ih.

Najstariji od njih, Edgar, ubijen je u obračunu bandi 2008. godine.

El Čapo takođe ima drugu decu iz prethodnog braka i iz kasnije veze sa Emom Koronel.

image