Svet

Izrael optužio Iran za sabotažu železnice u Francuskoj uoči OI

Šef izraelske diplomatije takođe tvrdi da Iran navodno planira "terorističke napade" na izraelsku delegaciju
Izrael optužio Iran za sabotažu železnice u Francuskoj uoči OIwww.globallookpress.com © Meng Dingbo/XinHua

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac tvrdi da je Iran organizovao napade na francusku mrežu brzih vozova, koji su paralisali saobraćaju uoči Olimpijskih igara u Parizu.

"Sabotaža železničke infrastrukture širom Francuske uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024. planirana je i izvršena pod uticajem iranske osovine zla i radikalnog islama", napisao je Kac na Iksu.

Kac je dodao da je upozorio francuskog ministra spoljnih poslova Stefana Sežurnea da "na osnovu informacija koje ima Izrael, Iranci planiraju terorističke napade na izraelsku delegaciju i sve učesnike Olimpijade".

"Moraju se preduzeti pojačane preventivne mere kako bi se osujetila njihova zavera", napisao je on.

Operater francuskih državnih železnica SNCF saopštio je u petak da su počinioci zapalili signalne kutije duž linija koje povezuju Pariz sa nekoliko velikih gradova, uključujući Lil, Bordo i Strazbur.

"Masovni napad" poremetio je saobraćaj uoči OI i doveo do kašnjenja i otkazivanja vozova, što je uticalo na 800.000 putnika tokom vikenda, saopštio je operater.

Francuski premijer Gabrijel Atal rekao je u petak da su "akti sabotaže na objektima SNCF izvedeni na planiran i koordinisan način". On je na Iksu napisao da su obaveštajne agencije i policija mobilisane da pronađu počinioce.

Sežurne je ponovio da su izraelski sportisti "dobrodošli u Francusku", uprkos tenzijama oko rata u Gazi i propalestinskim protestima. "Frans 24" javio je da je izraelska delegacija dobila 24-časovno obezbeđenje uz pojačanu policijsku pratnju.

"Telegraf" je preneo da će Izrael poslati naoružane agente Šin Beta u Pariz zarad dodatne bezbednosti svojih sportista i olimpijskih zvaničnika.

image