Svet

Švajcarska neće slediti EU u prebacivanju profita od zamrznute ruske imovine Kijevu

Ruska imovina vredna oko 200 milijardi evra zamrznuta je u EU nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba februaru 2022. godine
Švajcarska neće slediti EU u prebacivanju profita od zamrznute ruske imovine Kijevuwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Švajcarska je saopštila da neće slediti pristup EU, koja je prebacila Ukrajini 1,5 milijardi evra Ukrajini od profita ostvarenog na osnovu zamrznute ruske imovine, prenosi portal "Svisinfo".

Državni sekretarijat za ekonomska pitanja potvrdio je da Švajcarska neće slediti pristup EU.

U skladu sa švajcarskim zakonom i međunarodnim obavezama, Švajcarska je navela da ne može da ostvari "bilo kakav vanredni prihod od sredstava Ruske centralne banke".

Ruska imovina vredna oko 200 milijardi evra zamrznuta je u EU nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba februaru 2022. godine.

EU se u maju saglasila da iskoristi kamatu koju su generisala zamrznuta sredstva Ruske centralne banke.

Očekuje se da će kamate donositi između 2,5 i 3 milijarde evra godišnje, koje će se koristiti za naoružavanje Kijeva Ukrajine i rekonstrukciju zemlje posle sukoba.

"EU stoji uz Ukrajinu. Danas prenosimo 1,5 milijardi evra iz zamrznute ruske imovine na odbranu i obnovu Ukrajine", saopštila je juče predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Devedeset odsto kamate generisane iz zamrznutih sredstava (koja ostaju zamrznuta) biće dodeljeno Evropskom fondu za mir (EPF), koji se prevashodno koristi za nabavljanje oružja za Kijev.

Preostalih 10 odsto će ići u poseban fond za obnovu Ukrajine.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal izrazio je zahvalnost EU na podršci, dok je Rusija osudila odluku kao nezakonitu.

image