Svet

Vang Ji upozorio Filipine zbog raspoređivanja američkih raketa: Stvorićete napetosti u regionu

Odnosi Kine i Filipina nalaze se na raskrsnici i dijalog i konsultacije su pravi put, rekao je kineski ministar spoljnih poslova
Vang Ji upozorio Filipine zbog raspoređivanja američkih raketa: Stvorićete napetosti u regionu© Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji upozorio je Filipine da ne raspoređuje američke rakete srednjeg dometa, dodavši da bi takav potez mogao da podstakne regionalne tenzije i izazove trku u naoružanju.

SAD su ranije ove godine rasporedile svoj raketni sistem "tifon" na Filipinima u okviru zajedničkih vojnih vežbi, prenosi Rojters. Rakete nisu ispaljene tokom vežbi, saopštio je neminovni filipinski vojni zvaničnik, ne navodeći detalje o tome koliko će dugo ostati u zemlji.

Odnosi Kine i Filipina nalaze se na raskrsnici i dijalog i konsultacije su pravi put, rekao je Vang u petak filipinskom ministru spoljnih poslova Enrikeu Manalu tokom sastanka u Vijentijanu, glavnom gradu Laosa, gde su se okupile najviše diplomate svetskih sila uoči dva samita.

Vang je rekao da su odnosi između zemalja suočeni sa izazovima jer su Filipini "u više navrata kršili konsenzus obe strane i sopstvene obaveze", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

"Ako Filipini rasporede američki raketni sistem srednjeg dometa, to će stvoriti napetost i konfrontaciju u regionu i pokrenuti trku u naoružanju, što nije u skladu sa interesima i željama filipinskog naroda", rekao je Vang.

Filipinska vojska i njeno ministarstvo spoljnih poslova nisu odgovorili na zahteve za komentarom Vangovih primedbi, navodi Rojters.

image