Svet

SAD unapredile svoj kontingent u Japanu: Američke snage dobile status Štaba združenih snaga

Ovo će biti najznačajnija promena Američkih snaga u Japanu od njihovog stvaranja i jedno od najsnažnijih poboljšanja našeg vojnog veza sa Japanom u poslednjih 70 godina, rekao je ministar odbrane SAD
SAD unapredile svoj kontingent u Japanu: Američke snage dobile status Štaba združenih snagaGetty © Yoshikazu Tsuno/Gamma-Rapho/Pool/Anadolu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je doneo "istorijsku" odluku da unapredi komandu američkih trupa u Japanu, ističući pretnje koje Kina predstavlja u Indo-Pacifiku, prenosi list "Politiko".

U razgovoru sa medijima nakon susreta sa japanskim kolegama, Ostin i američki državni sekretar Entoni Blinken pokušali su da uvere Japan da će bezbednosne obaveze ostati netaknute čak i ako Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima u novembru.

Međutim, japanski zvaničnici su tokom razgovora u četiri oka izrazili zabrinutost zbog Trampove nezainteresovanosti za jačanje sistema savezništava, kako u Evropi tako i u Aziji,

"Da bi bolje odgovorile na sadašnje i buduće izazove, SAD će unaprediti Američke snage u Japanu u Štab združenih snaga sa proširenim misijama i operativnim odgovornostima", rekao je Ostin.

"Ovo će biti najznačajnija promena Američkih snaga u Japanu od njihovog stvaranja i jedno od najsnažnijih poboljšanja našeg vojnog veza sa Japanom u poslednjih 70 godina", dodao je ministar odbrane SAD.

Kako navodi "Politiko", Tokio već priprema planove kako bi se spremio za svoju potencijalnu ulogu, u slučaju da Kina napadne Tajvan.

"Vidimo da se NR Kina upušta u nasilno ponašanje i pokušava da promeni status kvo u Istočnom i Južnom kineskom moru, oko Tajvana i širom regiona", naveo je Ostin u saopštenju.

Ostin i Blinken su takođe ponovili obećanja za Japan u pogledu nuklearnog odvraćanja koje su SAD spremne da pruže Japanu u slučaju sukoba, nakon prve ministarske sednice ove vrste između Vašingtona i Tokija o, kako su rekli "produženom odvraćanju".

Što se tiče potencijalnog izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, Blinken je izjavio da SAD i Japan "imaju savez koji je ne samo trajao, već je tokom decenija postao jači".

"Upravo zbog toga, mislim da će, zapravo znam da će biti održan, bez obzira na ishod izbora u bilo kojoj od naših država", rekao je državni sekretar SAD.

Podsećanja radi, Japan još od kraja Drugog svetskog rata služi kao baza iz koje SAD projektuju vojnu moć u regionu Indo-Pacifika, a procenjuje se da je u ovoj azijskoj državi trenutno raspoređeno oko 54.000 američkih vojnika, na stotine aviona i jedina isturena udarna grupa nosača aviona američke mornarice.

image