Svet

Osuđen silovatelj na OI: Jedna od najsramnijih epizoda u istoriji igara

Stiven van de Valde predstavlja reprezentaciju Holandije na OI u Parizu u odbojci na pesku
Osuđen silovatelj na OI: Jedna od najsramnijih epizoda u istoriji igara© Tanjug/AP/Robert F. Bukaty

Negde u Milton Kinsu u Engleskoj, žena u ranim 20-tim, gotovo deceniju živi sa činjenicom da je nad njom počinjen podli zločin. Imala je 12 godina. Na internetu je upoznala Holanđanina. Došao je da se upoznaju i silovao je.

Kazna koju je dobio od četiri godine zatvora (13 meseci je odležao) ne može to da promeni, piše autor teksta "Zašto je osuđeni silovatelj na Olimpijskim igrama? Nijedan odgovor nije dovoljan" u "Vašington postu". 

Na Olimpijskim igrama u Parizu fokus je na silovatelju, Stivenu van de Valde koji predstavlja Holandiju u odbojci na pesku, jer su holandski Olimpijski zvaničnici tako odlučili.

Odradio je svoje, pokajao se, zaslužio je mesto u timu, rekli su.

Upitan o tome kako izgleda štititi silovatelja dece portparol holandskog tima Džon van Vlit je rekao:

"Štitimo osuđenog silovatelja dece koji se ​​bavi ovim sportom, na takmičenju na koje se kvalifikovao".

Ovo su činjenice koje je izneo "Vašington post" o Van de Valdeu:

Van de Valde je 2014. godine, kada je imao 19 godina upoznao Engleskinju koja je tada imala 12 godina i to preko Fejsbuka. Odleteo je u grad koji se nalazi severozapadno od Londona i silovao je.

Onda je savetovao da uzme tabletu za dan posle, a kada je to pokušala, klinika je obavestila vlasti. Zato što je imala 12 godina.

Sudija je rekao Van der Valdeu, nakon što je izrekao presudu, da je to "očigledno kraj njegove karijere".

"Van de Valde je u potpunosti ispunio sve uslove tokom procene rizika. Stručnjaci su konstatovali da ne postoji opasnost da će ponoviti delo. Van de Valde je dosledno ostao transparentan u vezi sa slučajem koji naziva velikom greškom u svom životu. On duboko žali zbog posledica svojih postupaka", naveo je Holandski olimpijski komitet.

"Postoje doživotne posledice za dete koje je silovao", napisao je pokret "Hrabri", globalna organizacija koja ima za cilj da stane na put seksualnom nasilju nad decom u otvorenom pismu o Van de Valdeovom slučaju.

Sličan komentar o učešću odbojkaša na pesku na OI ima i britanski "Telegraf", koji piše da "Stiven van de Velde ne bi trebalo da bude ni blizu Igara u Parizu".

Ono što holandska delegacija konstantno ponavlja je da se Van de Valde promenio.

Imao je 19 godina kada je počinio silovanje, sada ima 29 i završio je ono što Olimpijski komitet njegove zemlje opisuje kao "put rehabilitacije pod strogim nadzorom". 

Takvi su principi restorativne pravde, tvrde Holanđani, gde je čak i prestupniku čiji zločin izaziva duboku odbojnost dozvoljeno da ponovo izgradi svoj život i da se ponovo integriše u zajednicu.

Međutim, postoji velika razlika između ponovne socijalizacije i slavljenja njega kao olimpijca.

Svi sportisti u Parizu, prema pisanju "Telegrafa", moraju da potpišu izjavu u kojoj piše: "Ponašajte se uzorno".

"Možda on jeste slobodan čovek, ali 'uzoran' je jedna od osobina koju je Van de Valde nepovratno izgubio", navodi autor teksta.

Van de Valde i njegov saigrač Imers su u nedelju izgubili od dvojice Italijana. Sledeća utakmica je s Čileom u sredu. 

Pomislite na tu devojku, ne na 19-godišnjaka koji ju je silovao. Razmislite o onima koji su žrtve sličnih zločina. Za njih Olimpijada nije za slavlje. Ona je podsetnik na sopstveni bol.

image