Svet

Sud u Njujorku poništio presudu Vajnstajnu za silovanje, naloženo novo suđenje

Odluka ne utiče na presudu Vajnstajnu u Kaliforniji iz 2022. gde je osuđen na 16 godina zatvora zbog još jednog silovanja
Sud u Njujorku poništio presudu Vajnstajnu za silovanje, naloženo novo suđenjeGetty © Pool / Pool

Apelacioni sud u Njujorku poništio je presudu za silovanje Harviju Vajnstajnu, ocenivši da je sud bio pun predrasuda prema bivšem holuvudskom producentu i dozvolio ženama koje nisu deo slučaja da svedoče protiv filmskog mogula.

Vajnstajn je prvobitno bio osuđen u februaru 2020. na 23 godine zatvora zbog seksualnog napada na asistentkinju 2006. i silovanje glumice 2013, ali je uložio žalbu na presudu, pozivajući se na svedočenje žena koje nisu bile deo slučaja, a koje je možda nezakonito uticalo na porotu.

Sud u Njujorku prihvatio je njegovu žalbu i naveo da tužilaštvo ne može da koristi "prethodne osude ili dokaze o prethodnom izvršenju konkretnih, zločinačkih, zlih ili nemoralnih dela" da bi utvrdilo "sklonost ka zločinu" optuženog.

Apelacioni sud je naložio novo suđenje. Odluka ne utiče na presudu Vajnstajnu u Kaliforniji iz 2022. gde je osuđen na 16 godina zatvora zbog još jednog silovanja.

image
VV inauguration
banner