Srbija i Balkan

Slučaj Lečić: Glumac tuži Anđelu Jovanović jer ne želi da glumi sa njim; Advokat: Neosnovana tužba

Branislav Lečić kaže da je koleginicu tužio zbog toga što je reč o "pravu na uskraćivanje rada", dok advokat mlade glumice navodi da je tužba neosnovana i da je pravo svakog umetnika da odluči da li će učestvovati u nekom projektu ili ne
Slučaj Lečić: Glumac tuži Anđelu Jovanović jer ne želi da glumi sa njim; Advokat: Neosnovana tužba© Antonio Ahel/ATAImages

Glumica Anđela Jovanović odbila je da u seriji "Radio Mileva" glumi u sceni sa kolegom Branislavom Lečićem, koji je u ovom serijalu trebalo da odigra epizodnu ulogu, nakon čega ju je tužio zbog "povrede časti i ugleda".

Glumica je, kako su izvestili mediji, odbila da deli kadar sa starijim kolegom zbog, kako je navela, "neprijatnog iskustva iz prošlosti", nakon čega je na njegovo mesto došao Irfan Mensur.

Anđela Jovanović potvrdila je da je Lečić podneo tužbu protiv nje za povredu časti i ugleda.

"Da, tačno je da me je Branislav Lečić tužio sudu, jer sam odbila da igram s njim u seriji 'Radio Mileva'. Odbila sam da igram zbog neprijatnog događaja iz prošlosti koji sam imala s njim. Ni sada, ni bilo kada u budućnosti ne želim da budem u istom kadru s tim čovekom, kako zbog onoga kroz šta sam ja prošla, tako i principijelno, zbog onoga za šta su ga moje koleginice optuživale", rekla je Anđela Jovanović za "Blic".

U Prvom osnovnom sudu danas je održano pripremno ročište u ovom procesu, a suđenje je odloženo za 30. septembar.

Glumac, takođe, traži da mu koleginica isplati 300.000 dinara zbog povrede časti i ugleda.

Branislav Lečić je za RT Balkan poručio da se "sve odvija kako pravda i pravo nalažu".

On se osvrnuo na koleginicu Danijelu Štajnfeld, koja ga je pre dve godine optužila za silovanje, što je on negirao, a Više javno tužilaštvo u Beogradu je odbacilo krivičnu prijavu glumice.

Lečić danas navodi da je informaciju da Anđela Jovanović ne želi da sarađuje sa njim dobio veče pre nego što je trebalo da počne snimanje serije.

"Naučio sam tekst, spremio sve što treba za snimanje. Te noći pred snimanje dobijam izveštaj od producenta Neleta Garića, koji mi se javlja telefonom da mi kaže da ona neće da snima sa mnom. Imala je vremena, čitave dve nedelje, da odlučuje o tome ili da bar napomene da ne želi da radi sa mnom. To nekako mogu i da razumem, ali da bude pred samo snimanje, posle potpisanog ugovora, to ispada kao namera da se neko direktno povredi i spreči u radu", priča Lečić.

Kako navodi, Anđelu je tužio zbog toga što je reč o "pravu na uskraćivanje rada, jer niko nema pravo nikome da uskrati bilo koji posao".

"U redu da sam ja krivično gonjen, da imam neki pedigre te vrste, onda je sasvim u redu da neko tako reaguje, možda bih i ja tako reagovao. Ali za oslobođenog, nevinog čoveka, kolegu, reagovati tako, uskratiti mu pravo na rad, pritom dobijati podršku od nekih kolega... To je sramno i poražavajuće, stvar koja potpada pod etiku. Pitam se imaju li oni savesti i odgovornosti, kako bi bilo da ja njima zaustavim pravo na rad", ističe Lečić.

On je rekao da nema nameru da razgovara sa roditeljima Anđele Jovanović, Draganom Jovanovićem i Brankom Pujić, jer je ona "samostalno biće koja odgovara za svoje postupke".

"Ja sam prema njoj bio normalan, jednom smo razgovarali, pre devet ili deset godina kada sam imao plan da je angažujem kao mladu i talentovanu glumicu, obazirući se i na njene roditelje jer su i oni glumci. Mislio sam da poseduje taj glumački gen, pa sam hteo da ispitam koliko je zrela za tu ulogu. Ispostavilo se da nije i to više nisam ni pominjao. Imao sam pristojan ljudski razgovor, a nikad se više nismo ni čuli ni videli", kaže Lečić.

Advokat Anđele Jovanović: Tužba je neosnovana

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo glumicu Anđelu Jovanović, kao i njenog advokata Gorana Draganića, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

On je nakon ročišta za "Danas" rekao da je pravo svakog umetnika da odluči da li će učestvovati u nekom projektu ili ne.

"Legitimno i suvereno pravo je svakog umetnika da donese odluku da li želi da učestvuje u nekom projektu ili ne. U javnosti provejavaju tvrdnje, od strane gospodina Lečića, da je njemu uskraćeno pravo na rad. Ovde se nije vodio postupak o uskraćivanju prava na rad, a i ne vidim kako bi Anđela Jovanović mogla da mu uskrati to pravo. Radi se o povredi časti i ugleda i o navodnoj izjavi koju je dala", navodi advokat.

Kako je objasnio, danas je održano pripremno ročište, na kom su i tužilac i tužena strana izneli svoje dokaze.

"Osporili smo tužbeni zahtev. Tužba je neosnovana i u osnovi i u visini", kratko je ocenio Draganić.

On je objasnio da se na sledećem ročištu očekuje da bude saslušan Branislav Lečić, tužilac.

"Na sledećoj glavnoj raspravi biće saslušan Branislav Lečić. Daće izjavu u svojstvu parničke strane", rekao je on.

Kako je pojasnio, svaka strana predlaže svoje svedoke i svoje dokaze, što su danas učinile i tužilačka strana, kao i tužena strana.

"Na sledećim ročištima ćemo saslušavati svedoke. Nakon saslušanja Anđele Jovanović i Branislava Lečića, biće saslušani članovi produkcije, koji su producenti serije, i koji su jedini mogli da donesu odluku. Ne bih još uvek govorio o tome koji su još svedoci predloženi sa naše strane", rekao je advokat.

U znak podrške Anđeli, ispred suda su se pojavile kolege među kojima su glumice Milena Radulović i Anđelka Prpić, Borka Tomović, Tamara Krcunović, Miona Marković, Beba Oliverić, Iva Ilinčić, Nina Janković, Andrijana Oliverić, Maša Dakić i Mirjana Karanović.

image