Svet

Nova "sabotaža" u Francuskoj: Presečeni optički kablovi u šest oblasti

Još nije jasno da li policija sumnja u povezanost novog incidenta sa sabotažom železnice, prenose francuski mediji
Nova "sabotaža" u Francuskoj: Presečeni optički kablovi u šest oblastiGetty © Michael Reaves

Mreže optičkih kablova pod kontrolom nekoliko telekomunikacionih operatera su "sabotirane" u šest oblasti Francuske, ali Pariz nije pogođen, saopštila je francuska policija u ponedeljak.

Incident se dogodio se tri dana nakon sabotaže železnice u Parizu nekoliko sati pre ceremonije otvaranja Olimpijskih igara.

Portparol "SFR", jednog od najvećih francuskih teleoperatera, nazvao je najnoviji čin u izjavi za "Frans pres" "vandalizmom", istakavši da su "veliki delovi kablova presečeni" tako da su počinioci morali koristiti "sekiru ili brusilicu". 

"Ono što nas iskreno čini besnim je to što smatramo da država nije shvatila važnost mogućih napada na stratešku infrastrukturu Francuske", rekao je Nikolas Gijom iz operatera "Netalis", podsetivši na sabotažu železnice.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen prethodno je izjavio da iza sabotaža na francuskoj železnici izvedenih u petak verovatno stoje levi ekstremisti.

On je za "TV Frans 2" rekao da su tokom istrage identifikovani profili nekoliko ljudi i da način rada diverzanata ima obeležja ekstremista krajnje levice.

image