Svet

Javni servis pedofila: Još jedan voditelj Bi-Bi-Sija optužen za seksualno zlostavljanje dece

Hju Edvards je optužen da je tražio pornografske fotografije slike od maloletnika i delio ih na Vatsapu
Javni servis pedofila: Još jedan voditelj Bi-Bi-Sija optužen za seksualno zlostavljanje deceGetty © Wiktor Szymanowicz / Contributor

Bivši voditelj Bi-Bi-Sija Hju Edvards optužen je, po tri tačke optužnice, za deljenje "nepristojnih" fotografija dece po internetu.

"Prekršaji, za koje se tvrdi da su se desili između decembra 2020. i aprila 2022. godine, odnose se na fotografije deljene na Vatsap četu", navela je londonska policija.

Skandal oko Edvardsa izbio je prošle godine u junu, kada su britanski mediji sugerisali da je voditelj potrošio oko 45.000 dolara na seksualno eksplicitne fotografije od maloletnika koje je potom podelio u privatnom četu.

Slučaj protiv voditelja navodno uključuje najmanje 37 fotografija različitog stepena "nepristojnosti", uključujući šest kategorije A – najekstremnije varijante – pronađenih u njegovom telefonu. Ako bude osuđen, Edvards bi mogao da dobije kaznu zatvor do deset godina.

Edvards je nekada bio jedan od najbolje plaćenih radnika Bi-Bi-Sija i tokom karijere je pokrivao neke od najvažnijih događaja za Britaniju, uključujući referendum o bregzitu, jubileje kraljice Elizabete Druge i njenu smrt, kao i krunisanje kralja Čarlsa Trećeg.

Voditelj je u aprilu podneo ostavku iz "medicinskih razloga" nakon što je izbio skandal sa fotografijama.

Ovo nije prvi put da britanski javni servis potresa seksualni skandal.

Nekadašnji, vrlo popularni voditelj Bi-Bi-Sija i nosilac titule viteza, Džimi Sevil optužen je za seksualno zlostavljanje više od 500 dece tokom 60 godina duge karijere. Britanski mediji su prenosili da je najmlađa žrtva viteza koji je opisivan kao velikodušni filantrop, imala svega dve godine.

image