Svet

Šef Pentagona: Rat na Bliskom istoku nije neizbežan

Lojd Ostin je rekao da je prioritet smirivanje tenzija, te da uvek ima prostora i mogućnosti za diplomatiju ali da će Amerika u slučaju rata pomoći u odbrani Izraela
Šef Pentagona: Rat na Bliskom istoku nije neizbežanGetty © David Mareuil/Anadolu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je izjavio da nema informacije o ubistvu lidera Hamasa Ismaila Hanijea. Istakao je da ne smatra da je širi rat na Bliskom istoku neizbežan, ali je poručio da će SAD pomoći Izraelu u odbrani ukoliko bude napadnut.

On je ovo izjavio nakon izraelskih tvrdnji da su u napadu na Bejrut Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile komandanta libanskog Hezbolaha Fuada Šukra koji navodno stoji iza napada na okupiranu Golansku visoravan, prenosi Rojters.

"Ne mislim da je rat neizbežan i držim se toga. Mislim da uvek ima prostora i mogućnosti za diplomatiju", rekao je Ostin novinarima tokom posete Filipinima.

Upitan takođe da li može da potvrdi informacije o ubistvu političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, Ostin je poručio da nema informacije.

Ministar odbrane Sad je istakao da će Amerika pomoći u odbrani Izraela u slučaju rata, ali da je prioritet smanjenje rastućih tenzija na Bliskom istoku.

"Ne želimo da se išta od toga desi. Naporno ćemo raditi na tome da budemo sigurni da radimo stvari koje će pomoći da se tenzije smanje i da se problemi rešavaju putem diplomatskih skupova", rekao je on.

Ranije danas, Iranska Revolucionarna garda je saopštila da su Hanije i njegov telohranitelj ubijeni u Teheranu, gde je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Hamas je ubistvo u navodom vazdušnom napadu nazvao "ozbiljnom eskalacijom" i zapretio "ratom za oslobođenje Jerusalima".

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, što je često slučaja kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obaveštajna agencija Mosad, navodi američka agencija

image