Svet

Pranje biografije: Koje sve teme Kamala Haris treba da izbegava u kampanji

Demokrate pokušavaju da Harisovu pretvore u mejnstrim političarku u nadi da će birači zanemariti njen bledi angažman na mestu potpredsednice
Pranje biografije: Koje sve teme Kamala Haris treba da izbegava u kampanjiGetty © Pool / Pool

Potpredsednica SAD Kamala Haris, kandidat Demokratske stranke na predsedničkim izborima, provela je prve dane kampanje pokušavajući da "opere" svoju političku prošlost.

"Rebrendiranje" Kamale Haris, piše "Ejža tajms" deluje kao pokušaj da se uklopi u mejnstrim kalup Demokratske stranke. Prilikom ovog pranja biografije, postoje  ipak neka pitanja koja je najbolje ne pominjati.

Prvo i glavno je uloga Harisove kao najvišeg zvaničnika Bajdenove administracije zaduženog da obuzda nekontrolisanu migraciju u SAD preko meksičke granice.

Saradnici Harisove insistiraju na tome da ona zapravo nikada nije bila Bajdenov "car granice", odnosno neko ko bi predložio izmene imigracionih regulativa.

Umesto toga, nova verzija sugeriše da je ona jednostavno prikupljala informacije o osnovnim uzrocima prometa migranata i to "samo" onih iz Gvatemale, Hondurasa, Salvadora i Meksika.

Inflacija takođe predstavlja izazov. Cene su porasle za oko 19 odsto otkako su Bajden i Harisova preuzeli dužnost. Nedavno istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da potencijalni birači više vole Trampovo upravljanje ekonomijom (43 odsto) nego Bajdenovo (37 odsto).

Harisova je zbog toga odustala od Bajdenovog obećanja ekonomskog napretka i sada se zalaže za "slobodu napredovanja" i "izgradnju srednje klase".

Još jedna "mina" iz prošlosti je borba protiv kriminala. Nekadašnji tužilac izbegava da razgovara o toj temi, osim kada se ne odnosi na Donalda Trampa. Isto tako, Harisova je odustala od svojih najava iz 2020. da će "ukinuti sredstva policiji" u kontekstu serije policijskih ubistava Afroamerikanaca.

Kada je reč o spoljnoj politici, Harisova podržava Bajdenovu stalnu vojnu i ekonomsku podršku Ukrajini i napore da se ojačaju savezi u istočnoj Aziji kako bi se suočili sa navodnim pretnjama iz Kine. Kada je reč o Izraelu, tu je nešto "hladnija".

"Izrael ima pravo da se brani", rekla je ona jednom prilikom ponavljajući standardni stav SAD. Ali, dodala je ona osvrnuvši se na Palestince, "ne možemo skrenuti pogled pred ovim tragedijama. Ne možemo sebi dozvoliti da otupimo na patnju i neću ćutati."

image