Svet

Ova osoba ne bi trebalo da bude predsednik Sjedinjenih Država: Kamalu Haris ne vole ni demokrate

Rad sa potpredsednicom SAD bio je kao "Igra prestola", kažu bivši saradnici Kamale Haris
Ova osoba ne bi trebalo da bude predsednik Sjedinjenih Država: Kamalu Haris ne vole ni demokrateGetty © Ethan Miller / Staff

"Ta osoba ne bi trebalo da bude predsednik Sjedinjenih Država", ovim rečima je 2020. glavni pomoćnik kampanje bivše senatorke Kalifornije Kamale Haris prokomentarisao mogućnost da ona kao potpredsednica SAD, u slučaju potrebe, preuzme dužnost od predsednika Džozefa Bajdena.

Novinari Hanter Voker i Lupe Bi Lupen su u knjizi o Demokratskoj partiji (The Truce: Progressives, Centrists and the Future of the Democratic Party) koja će krajem meseca biti objavljena u SAD, a u koju je "Gardijan" imao uvid, intervjuisali pomoćnike i saradnike demokratskog "drim tima" Bajden-Haris i izneli dosta prljavog veša.

Haris se kandidovala za predsednika 2020. godine, ali se povukla iz trke mesec dana pre prvih unutarstranačkih izbora. Njena kampanja, rekao je jedan neimenovani pomoćnik, bila je "trula" od samog početka.

"Mnogi od nas, barem ljudi sa kojima sam se družio u kampanji, smo  došli do zaključka da 'ova osoba ne bi trebalo da bude predsednik Sjedinjenih Država'", rekao je pomoćnik.

To, očigledno, ne smeta Bajdenu koji sa njom traži novi mandat. Ankete, međutim, pokazuju da Amerikanci nisu oduševljeni gafovima sklonoj potpredsednici (a ni predsedniku - Donald Tramp ima značajnu prednost u anketama u odnosu na Bajdena).

Saradnici Kamale Haris opisali su rad sa njom kao "toksičan", "klanovski" i prožet "lošim upravljanjem". Mnogi nisu želeli ni anonimno da govore o atmosferi u kancelariji potpredsednice.

"Odbili su da okarakterišu iskustvo rada za Harisovu, osim što su ponudili procenu u tri reči - 'Igra prestola'", navode autori.

image