Svet

Vuk 2 - Ursula nula: Krzneni neprijatelj šefice EU uzvraća udarac

Nova presuda koja "žulja" Ursulu fon der Lajen
Vuk 2 - Ursula nula: Krzneni neprijatelj šefice EU uzvraća udaracGetty © picture alliance / Contributor

Sud pravde EU presudio je da su vukovi zaštićena vrsta zbog čega ne smeju da se love, kao i da je španska regija Kastilja i Leon prekršila zakon dozvolivši hajku na njih.

Kako navodi "Politiko", ovo je druga presuda u proteklih mesec dana najvišeg suda EU "u korist" vukova. Sud je prethodno, u slučaju u Austriji, ocenio da ekonomski razlozi, odnosno zaštita stoke ne mogu da budu dovoljni za progon vukova.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pak smatra da vukove treba loviti zato što predstavljaju opasnost po stoku.

Ona je u decembru iznela predlog da se status zaštite njenog krznenog neprijatelja smanji sa "strogo zaštićenog" na "zaštićenog", što bi olakšalo nacionalnim vlastima da izdaju naloge za ubijanje životinja koje ugrožavaju stoku - ili ponije.

Neki spekulišu da želja Fon der Lajen za odstrel vukova ima više veze sa njenim voljenim ponijem koga je vuk (koji nikada nije pronađen) ubio nego sa zaštitom evropskih farmera.

Kristijan Pihler, zaštitnik iz fonda za zaštitu prirode VVF ocenio je da bi političari "morali konačno da se odmaknu od svojih populističkih lažnih rešenja i da pruže sveobuhvatnu podršku domaćim poljoprivrednicima u zaštiti stoke".

image