Svet

Ples sa vukovima Ursule fon der Lajen

Odluka predsdnice Evropske komisije, smatra evropski službenik za politiku biodiverziteta, motivisana je isključivo ličnim razlozima i podriva sve napore da se očuva priroda u EU
Ples sa vukovima Ursule fon der Lajenwww.globallookpress.com © Johannes Neudecker

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen podržala je predlog da se uunutar EU ponovo dozvoli lov na vukove, što je izazvalo optužbe da žrtvuje ove životinje zbog političkih interesa, prenosi "Fajnenšel tajms".

Sudbina evropskih vukova postala je važan simbol u borbi evropske konzervativne desnice da povrati podršku farmera i važan deo mnogih ekoloških debata.

Fon der Lajenova, za koju se očekuje da se ponovo kandiduje za predsednicu Evropske komisije nakon izbora koji će se u čitavoj EU održati u junu, našla se na udaru kritika Evropske narodne partije, u kojima se tvrdi da predsednica želi da pokaže "prijateljsko lice" prema poljoprivrednicima.

Evropski farmeri smatraju da je ekološka politika Brisela usmerena protiv ruralnog stanovništva.

Fon der Lajenova ima i lične razloge da se umeša u pitanje zaštite vukova: njenog ponija je u Donjoj Saksoniji prošle godine zaklao vuk.

Prema Bernskoj konvenciji, vukovi se smatraju "strogo zaštićenom vrstom." Od 1979. godine ovu konvenciju je potpisalo 50 država. Tada je populacija vukova bila u opadanju, međutim, poslednjih godina raste pritisak poljoprivrednika da se ponovo dozvoli njihov odstrel.

Ukoliko predlog Brisela bude odobren, status vukova smanjio bi se sa "strogo zaštićenih" na "zaštićene", što bi ponovo omogućilo lov na ovu ugroženu životinjsku vrstu.

"Koncentracija vukova u nekim evropskim regionima postala je prava opasnost, posebno za stoku", saopštila je Fon der Lajenova. "Duboko sam uverena da možemo i da ćemo pronaći rešenja da zaštitimo i biodiverzitet i našu ruralnu proizvodnju."

Međutim, ekolozi tvrde da za to nema razloga: "Ovo odluka predsednice nema naučno utemeljenje", izjavio je Sabijen Limans, viši evropski službenik za politiku biodiverziteta. "Odluka je motivisana isključivo ličnim razlozima i podriva ne samo status zaštićenosti vukova, već i sve naše napore da očuvamo prirodu u EU."

Holandski poslanik iz redova Zelenih Bas Ajkhout je izjavio da je vuk postao važan politički simbol u napadima konzervativaca: "Svi govore o poniju Fon der Lajenove. A sada postoji i politički pritisak iz Evropskog parlamenta."

Prema izveštaju Evropske komisije, vukovi godišnje zakolju više od 65.500 grla stoke u EU, pretežno ovaca i koza, u čemu prednjače Španija, Francuska i Italija.

Takođe, kako se navodi u ovom izveštaju, u nekim nemačkim saveznim državama, koje imaju najbrojniju populaciju vukova, učestalost napada na stoku je značajno opala zbog primene preventivnih mera. Tokom poslednjih 40 godina, nije bilo ni fatalnih napada vukova na ljude.

Flamanski poslanik Tom Vandenkendelare je izjavio da najava Fon der Lajenove pokazuje želju da se distancira od ranijeg "ideološkog pristupa" prema životnoj sredini i poljoprivredi.

image