Svet

Evan Gerškovič bi mogao da se vrati u SAD u okviru razmene zatvorenika

Avion koji je korišćen u razmeni biznismena Viktora Buta i američke košarkašice Britni Griner 2022. primećen je kako leti iz Moskve za Kalinjingrad, pokazuju podaci "Flajt radara"
Evan Gerškovič bi mogao da se vrati u SAD u okviru razmene zatvorenikaGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency

Izveštač Volstrit džornala Evan Gerškovič, koji je u Rusiji proglašen krivim za špijunažu i osuđen na 16 godina zatvora, u mogao bi da se vrati u SAD u okviru razmene zatvorenika, preneo je "Foks njuz".

Voditelj vesti te televizije rekao je da je informacija došla iz "Volstrit džornala". On nije dao nikakve dodatne detalje, ali je rekao da televizijski kanal radi na tome da sazna više o potencijalnoj razmeni.

Izveštač TASS-a je potvrdio da je američki Federalni biro za zatvore uklonio podatke o ruskim državljanima Aleksandru Viniku, Vladislavu Kljušinu, Vadimu Konošenku i Maksimu Marčenku iz svoje elektronske baze podataka, koja inače sadrži njihovo boravište. Pretraga ovih imena u bazi podataka sada ne daje rezultate.

U isto vreme, avion koji je korišćen u razmeni biznismena Viktora Buta i američke košarkašice Britni Griner 2022. primećen je kako leti iz Moskve za Kalinjingrad, pokazuju podaci "Flajt radara".

Slovenački mediji su u sredu izvestili da bi dvojica Rusa osuđenih u slučaju špijunaže mogli postati deo razmene između Rusije, SAD, Belorusije i Nemačke.

Ruska ambasada u Vašingtonu uzdržala se od bilo kakvih komentara o mogućnosti razmene zarobljenika.

image