Svet

Stejt department: Rusija "nezakonito pritvorila" novinara Evana Gerškoviča

Dodaje se da će SAD pružiti odgovarajuću podršku novinaru "Volstrit džornala" i njegovoj porodici
Stejt department: Rusija "nezakonito pritvorila" novinara Evana Gerškoviča© Tanjug/The Wall Street Journal via AP

Rusija je "nezakonito pritvorila" novinara "Volstrit džornala" Evana Gerškoviča, saopštio je američki Stejt department, odbacujući time optužbe podignute protiv njega za špijunažu.

"Novinarstvo nije zločin. Osuđujemo kontinuiranu represiju nezavisnog mišljenja u Rusiji i njihov rat protiv istine", saopšteno je u izjavi portparola Stejt departmenta Vendanta Patela.

Dodaje se da će SAD pružiti odgovarajuću podršku Gerškoviču i njegovoj porodici, preneo je Rojters.

Takođe, Rusija je pozvana da oslobodi Pola Vilana, bivšeg američkog marinca koji služi šesnaestogodišnju kaznu zatvora i za kojeg Vašington takođe smatra da je "nezakonito zatvoren".

"Volstrit džornal" takođe je odbacio navode o krivičnom delu za koje se tereti njihov novinar, ističući da se on nije bavio špijunažom. Za njegovo oslobađanje založili su se i američki predsednik Džozef Bajden i državni sekretar Entoni Blinken koji je o slučaju telefonski razgovarao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

Na samom kraju marta, ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da je uhapsila Gerškoviča pod sumnjom da je prikupljao podatke o ruskoj odbrambenoj industriji koji su državna tajna, navodi Rojters.

image
VV inauguration
banner