Svet

Nova nagodba SAD s teroristima osumnjičenim za 11. septembar: Zašto sada?

Prema nagodbi, vojni tribunal će ukinuti mogućnost izricanja smrtne kazne za osumnjičene, dok će osumnjičeni zauzvrat priznati krivicu po svim tačkama
Nova nagodba SAD s teroristima osumnjičenim za 11. septembar: Zašto sada?Getty © Robert Giroux

Odluka specijalnog vojnog suda SAD da sklopi nagodbu sa navodnim glavnim organizatorom terorističkog napada 11. septembra i dvojicom drugih terorista, izazvala je gnev među porodicama nekih od hiljada žrtava napada na Svetski trgovinski centar, ali i dovodi do pitanja - zašto sada?

Kako piše "Njujork tajms", 59-godišnji Halid Šeik Muhamed, po obrazovanju inženjer koji se školovao u SAD, bio je "mozak" operacije koji je Osami bin Ladenu navodno još 1996. godine predložio plan za napad, a zatim pomogao pri obuci i usmeravanju drugih terorista. 

On i Mustafa Ahmed el Hasavi su uhvaćeni u Pakistanu 2003. godine, od kada su držani u tajnim zatvorima CIA gde su bili podvrgnuti mučenju, navodi američki list. Muhamed i El Hasavi su, zajedno s Validom Muhamed Salih Mubarak bin Atašom, bili prebačeni u vojni zatvor u Gvantanamu 2006. godine.

Američki list navodi da je mučenje koje su iskusili u zatvorima CIA zakomplikovalo napore da se osumnjičeni dovedu pred sud, usled više od decenije pretpretresnih postupaka čija je svrha bila da se utvrdi jeste li njihovo mučenje u tajnim CIA zatvorima kontaminiralo dokaze protiv njih.

Dvojica od prvobitnih petorice osumnjičenih nisu deo nagodbe. Ramzi bin el Šib, koji je optužen da je pomagao u organizovanju ćelije otmičara aviona u Hamburgu, u Nemačkoj, proglašen je nesposobnim za suđenje zbog mentalne bolesti, dok bi petom optuženom, Amaru el Balušiju, moglo da se sudi zasebno, dodaje američki list.

"Njujork tajms" napominje da je nagodbom predupređeno suđenje koje bi trajalo između 12 i 18 meseci, ili mogućnost da vojni sudija odbaci priznanja koja su bila ključna za slučaj.

"Bela kuća i Pentagon su pristali na nagodbu zato što su strahovali da će bilo kakva presuda protiv trojice terorista biti oborena u žalbenom postupku zbog činjenice da ih je CIA mučila godinama pre nego što je proces uopšte počeo. S obzirom šta se američko pravosuđe radi sopstvenim građanima – društvenim mrežama već kruži priča da su bolje prošli nego šestojanuarski demonstranti, na primer – meni je to malo sumnjivo", kaže novinar Nebojša Malić za RT Balkan. 

Naš sagovornik takođe napominje da je iznenađujuće to što su teroristi, kojima je navodno najviši cilj da postanu "šehidi", odnosno mučenici zarad verskih ciljeva, sada priznaju krivicu kako bi izbegli pogubljenje.

"Možda ni jednima ni drugima ne odgovara da se na suđenju iznosi prljavi veš iz američkog rata protiv terorizma, znajući da su posle i Pentagon i CIA sarađivali sa Al Kaidom u mestima poput Sirije, jer im je to odgovaralo", zaključuje Malić.

image