Svet

Kakve su veze CIA s terorističkim napadom na Ameriku 11. septembra?

Neimenovani službenik FBI tvrdi da je CIA koristila svoje veze sa saudijskim obaveštajnim službama da pokuša da regrutuje Hazmija i Mihdara i zaobiđe zakone koji zabranjuju Agenciji da sprovodi špijunske operacije na tlu SAD, koristeći Rijad kao posrednika
Kakve su veze CIA s terorističkim napadom na Ameriku 11. septembra?Getty © Getty Images / Staff

Sudski podnesak Vojne komisije Gvantanama, suda koji razmatra slučajeve optuženih da su izvršili terorističke napade 11. septembra 2001. na Njujork, potvrdio je da je CIA opstruirala zvanične istrage kako bi prikrila svoj prodor u Al Kaidu, ali i sugeriše da su neki napadači bili njeni agenti, preneo je "RT internešenel".

Dokument je prvobitno objavljen redigovan, ali su nezavisni istraživači došli do necenzurisane kopije. Radi se o izveštaju glavnog istražitelja Komisije, veterana Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) Dona Kanestrara, o njegovoj istrazi o potencijalnoj umešanosti saudijske vlade u napade 11. septembra, sprovedenoj na zahtev advokata optuženih.

CIA je pomno pratila dvojicu otmičara i Lengli ih je možda, svesno ili ne, regrutovao mnogo pre nego što su uleteli avionima u zgrade Svetskog trgovinskog centra. 

Veza napadača i saudijskog obaveštajca

Među brojnim i dalje tajnim pitanjima vezanim za napad na Kule bliznakinje posebno se ističe ono o aktivnostima Navafa el Hazmija i Halida el Mihdara tokom godinu i po dana koji su prethodili napadu. Njih dvojica su u januaru 2000. otputovali u SAD, imali su uredne vize za više ulazaka uprkos tome što su ih CIA i NSA ranije označili kao verovatne teroriste Al Kaide.

Samo nekoliko dana pre ulaska u Ameriku prisustvovali su samitu Al Kaide u Kuala Lumpuru, gde su verovatno dogovoreni ključni detalji napada 11. septembra. Malezijske vlasti su tajno fotografisale i snimile sastanak na zahtev specijalne jedinice CIA oformljene da prati Osamu bin Ladena, "Alek stejšn", premda je čudno što na zapisu nema tona.

"RT internešenel" konstatuje da je već ta informacija bila dovoljna da im se zabrani ulazak u SAD, ali onu su uredno sleteli u Los Anđeles, dok je predstavnicima FBI u CIA jedinici "Aleks stejšn" zabranjeno da svoja saznanja podele s nadređenima.

"Moramo da kažemo Birou o ovome. Ovi momci su očigledno loši. Bar jedan od njih ima vizu za više ulazaka u SAD. Moramo da kažemo FBI", priseća se član "Alek stejšna" Mark Rosini svog razgovora s kolegama i dodaje "[ali CIA] mi je rekla: 'Ne, to nije slučaj FBI, nije nadležnost FBI'".

Odmah po dolasku Hazmi i Mihdar su se u restoranu na aerodromu sastali s državljaninom Saudijske Arabije koji živi u Kaliforniji Omarom el Bajumijem, koji im je u narednim danima pomogao da nađu stan u San Dijegu, ali ih i upoznao sa imamom u lokalnoj džamiji Anvarom el Avlakijem. El Avlaki je ubijen u napadu američke bespilotne letelice u Jemenu 2011. godine.

Posle 9/11 FBI je pokrenuo istragu o umešanosti Saudijske Arabije u napad ("Operacija Enkor"), odnosno protiv El Bajumija, koji je pak tvrdio da nije poznavao Hazmija i Mihdara već im pomogao iz samilosti.

Biro je došao do sasvim drugačijeg zaključka – El Bajumi je bio saudijski obaveštajac i deo šire militantne vehabističke mreže u SAD kojoj su pripadali brojni teroristi a pratila je i aktivnosti antirijadskih disidenata u inostranstvu. Štaviše, operacija je zaključila da je moguće da su i on i saudijska vlada znali da će doći do terorističkih napada.

Zašto su skrivane informacije?

Ove važne činjenice skrivane su od javnosti do marta 2022. godine, kada je na zahtev Bele kuće skinuta oznaka tajnosti sa dokumenata FBI. A nedavno objavljeni sudski podnesak Vojne komisije Gvantanama baca još više svetla na Bajumijev kontakt sa Hazmijem i Mihdarom – kao i na veliko interesovanje CIA za njih, njihove aktivnosti tokom boravka u SAD, ali i na to da su do avgusta 2001. odbijali da FBI otkriju da se nalaze u SAD.

Gorepomenuti izveštaj Dona Kanestrara sadrži i intervjue s predstavnicima FBI i Pentagona, te snažno sugeriše da je CIA opstruirala zvanične istrage kako bi prikrila svoj prodor u Al Kaidu.

To je zapravo procena četiri neimenovana agenta FBI s kojima je Kanestraro razgovarao, a koji su radili na istragama o napadima 11. septembra. Najzanimljivije optužbe izneo je agent Biroa u izveštaju nazvan CS-23, koji je imao "opsežno znanje o borbi protiv terorizma i kontraobaveštajnim pitanjima".

CS-23 je ispričao da je CIA u više navrata lagala FBI i branila mu pristup u svojim istragama o Bajumiju. Na primer, dok su zvaničnici Agencije tvrdili da ne poseduju informacije o njemu kada su ih predstavnici "Operacije Enkor" pitali, CS-23 je znao da je to "neistina", jer je CIA vodila nekoliko operativnih dosijea o Bajumiju.

Štaviše, CS-23 je bio siguran da je CIA koristila svoje veze sa saudijskim obaveštajnim službama da pokuša da regrutuje Hazmija i Mihdara i zaobiđe zakone koji zabranjuju Agenciji da sprovodi špijunske operacije na tlu SAD, koristeći Rijad kao posrednika.

Ove tvrdnje je podržao i istražitelj Biroa CS-3, koji je dodao da je Bajumi, "po nalogu CIA" otvorio bankovne račune i iznajmio stan za dvojicu otmičara u San Dijegu. Bilo koja informacija dostavljena Bajumiju vraćala bi se u "Alek stejšn".

Agentu CS-3 je bilo čudno i što je ova jedinica CIA bila uključena u regrutovanje operativaca Al Kaide, pošto je to posao službenika obučenih za tajne operacije u inostranstvu. CS-10 se pak složio da je ovaj aranžman bio "veoma neobičan" i učinio je "gotovo nemogućim za (Alek) Stejšn da razvije doušnike unutar Al Kaide iz svoje baze nekoliko hiljada milja od zemalja u kojima je Al Kaida navodno delovala".

CS-23 tvrdi i da su visoki zvaničnici Ef-Bi-Aja potisnuli dalje istrage o odnosu CIA sa Bajumijem i o regrutovanju Hazmija i Midhara, a predstavnici Biroa koji su svedočili pred zajedničkom istragom Senata i Kongresa o 11. septembru dobili su uputstva da ne otkrivaju puni stepen saudijske umešanosti u Al Kaidu.

CS-3 je izjavio i da su im, pre nego što su on i njihove kolege intervjuisani u okviru zajedničke istrage, zvaničnici CIA u "Alek stejšnu" rekli da ne sarađuju u potpunosti sa istražiteljima.

Međutim, Kanestraro ne donosi nikakve zaključke o tome zašto je CIA prikrivala vitalne informacije od FBI pre terorističkog napada, a što je potencijalno moglo da isti spreči, i zašto se Biro naknadno pridružio zataškavanjima Agencije.

image