Svet

Herš o skrivenim namerama CIA u sabotaži Severnog toka: Pokušaj da se skrene pažnja sa Bajdena

CIA je radila po protokolu kada je plasirala priču o roniocima i nepostojećoj posadi, što je trebalo da bude "deo prvih tajnih planova uništavanja gasovoda", ukazao je Herš
Herš o skrivenim namerama CIA u sabotaži Severnog toka: Pokušaj da se skrene pažnja sa Bajdena© Tanjug/AP Photo/Abbie Parr

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) ulaže sve moguće napore da krivicu za podrivanje Severnog toka prebaci sa američkog predsednika Džozefa Bajdena na bilo koju drugu osobu, izjavio je američki novinar Simor Herš.

"Želeo bih da skrenem pažnju na razne zvaničnike CIA koji su davali lažne izjave medijima ovde i u inostranstvu, u uspešnom pokušaju da se svet fokusira na bilo kog osumnjičenog osim na onog najlogičnijeg, predsednika Sjedinjenih Država", objavio je Herš u članku na platformi "Sabstak".

Prema njegovim rečima, CIA je radila po protokolu kada je plasirala priču o dubokomorskim roniocima i nepostojećoj posadi. On je naglasio da je ova legenda trebalo da bude "deo prvih tajnih planova uništavanja gasovoda".

"Relevantne informacije američkim i nemačkim novinarima dala je CIA. Novinari, po svemu sudeći, nisu imali priliku da sami pregledaju jahtu. Zato se postavlja pitanje zašto su navodni bombaši ostavili svoje lažne papire umesto da ih ponesu sa sobom?", upitao je novinar.

Konačno, istakao je Herš, tako malo plovilo teško bi moglo da izvrši tako težak zadatak kao što je potkopavanje cevovoda.

"Jahta 'Andromed' odigrala je važnu ulogu. Ova priča je dobila širok publicitet. Pored toga, legendu o 'brodu duhova' čak je podržala i nemačka savezna obaveštajna služba. Ali tako malo plovilo nije moglo da izvrši tako težak zadatak", zaključio je Herš.

Podsetimo, američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš objavio je 8. februara svoju istragu o eksplozijama Severnog toka, u kojoj je naveo da je eksplozivne naprave ispod ruskih gasovoda podmetnula američka vojska u junu 2022. godine za vreme vojne vežbe američke mornarice "Baltops 22" uz podršku norveških specijalista.

Predsednik SAD Džozef Bajden se odlučio na sabotažu posle više od devet meseci tajnih razgovora sa timom za nacionalnu bezbednost, saopštio je Herš.

Razlog sabotaže, prema njegovim rečima, bila je bojazan šefa Bele kuće da Nemačka, koja gas iz Rusije dobija preko Severnog toka, ne bi želela da učestvuje u vojnoj pomoći Ukrajini. Vašington negira ove optužbe.

image