Svet

Zaharova o odluci UN: Vašington se plaši istine, koja predstavlja pretnju za njih; Kina: Nešto se krije

Ova istraga ne samo da nije potrebna SAD i svim onim koje su naveli kao saučesnike, već će im naneti direktnu štetu, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova o odluci UN: Vašington se plaši istine, koja predstavlja pretnju za njih; Kina: Nešto se krijewww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na odluku SB UN da se ne usvoji ruski nacrt rezolucije o Severnom toku, rekavši da Vašingtonu nije potrebna istraga o gasovodu, pošto otkrivanje istine predstavlja pretnju za njih i nanosi im direktnu štetu.

"Ova istraga ne samo da nije potrebna SAD i svim onim koje su naveli kao saučesnike, već će im naneti direktnu štetu. Pojava istine predstavlja pretnju svima njima", rekla je Zaharova u emisiji "Solovjev uživo".

Ona je naglasila da je zapadnim zemljama sve moguće, kao i da se bave sabotažom.

"Mogu da se bave sabotažom, sami su to sebi dozvolili, rekli su da će uništiti civilnu infrastrukturu ako nešto ne bude išlo po njihovom planu. Mogu da postavljaju nuklearno oružje na teritoriju drugih zemalja koje nisu njihovi susedi, podsetila bih da se američko nuklearno oružje nalazi u zemljama NATO-a u Evropi koje nisu njihovi susedi", istakla je Zaharova.

Zamenik kineskog predstavnika u SB UN Geng Šuang poručio je da zemlje koje nisu podržale rusko-kineski nacrt rezolucije o međunarodnoj istrazi sabotaže Severnog toka nešto kriju.

"Neke zemlje su rekle da nepotkrepljene tvrdnje predodređuju ishod istražnih radnji. Naprotiv, istraga UN-a je najprikladniji i najpouzdaniji način za sprovođenje istrage. U najmanju ruku, ako ove zemlje blokiraju dozvolu Međunarodnog istražnog saveta, onda to izaziva sumnju da nešto kriju", rekao je Šuang.

On je naglasio da se Kina nada međunarodnoj istrazi terorističkog napada na Severni tok, a da će njeni rezultati biti predstavljeni što je pre moguće.

"Kina se nada da će međunarodna istraga biti sprovedena i da će rezultati biti predstavljeni što je pre moguće. Savet bezbednosti ima odgovornost da nastavi da se bavi ovim incidentom", dodao je on.

Prema njegovim rečima, pojedini članovi SB izjasnili su se da je potrebno prvo završiti nacionalne istrage, a zatim razmotriti ideju međunarodne istrage.

"Prošlo je više od šest meseci od eksplozija i neophodno je da se ove istražne radnje sprovedu što je pre moguće, inače će biti teže prikupiti dokaze i dobiti pouzdane rezultate istrage", naglasio je diplomata.

Američki novinar Simor Herš izjavio je da nije iznenađen odbijanjem Saveta bezbednosti UN da usvoji rusku rezoluciju kojom se poziva na stvaranje međunarodne komisije za istragu sabotaže Severnog toka.

"Naravno. Zašto im to treba? Šta ste drugo očekivali od njih? Da je drugačije, to bi bila vest", rekao je Herš.

Podsetimo, Savet bezbednosti UN nije usvojio ruski nacrt rezolucije kojim se Generalni sekretar poziva da formira međunarodnu komisiju za istragu okolnosti sabotaže Severnog toka.

Zbog stava zapadnih zemalja, dokument nije dobio devet od ukupno 15 glasova.

Zamenik predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski izjavio je da je Zapad izvršio snažan pritisak na članice Saveta bezbednosti UN da ne glasaju za ruski nacrt rezolucije, kojom se poziva generalni sekretar organizacije da formira nezavisnu međunarodnu komisiju za istragu sabotaže Severnog toka.

On je naglasio da će se Moskva vratiti na temu sabotaže Severnog toka u Savetu bezbednosti UN i da će Danska, Nemačka i Švedska na bilo koji način morati da podnesu izveštaj ovoj organizaciji o svojim istragama o Severnom toku.

image