Rusija

Kina koautor ruske rezolucije o istrazi Severnog toka: Glasanje 27. marta

Koautori teksta su bili Kinezi, a mogu se pojaviti i druge zemlje, objavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski
Kina koautor ruske rezolucije o istrazi Severnog toka: Glasanje 27. martawww.globallookpress.com © Manuel Elias/UN Photo

Glasanje o rezoluciji Rusije kojom se generalni sekretar UN Antonio Gutereš poziva da formira komisiju za istragu o diverzijama na gasovodima Severni tok 1 i 2 biće održano 27. marta, saopštila je ruska Misija pri UN.

Kina je koautor ruske Rezolucije o istrazi sabotaže gasovoda Severni tok i Severni tok 2, saopštila je ruska misija pri UN, a prenele "RIA Novosti".

"Koautori teksta su bili Kinezi, a mogu se pojaviti i druge zemlje", napisao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski na Telegramu.

Na nacrtu dokumenta kojim se poziva da generalni sekretar UN Antonio Gutereš formira komisiju za istragu incidenta na gasovodima, Moskva je radila mesec dana i uklonila iz njega sve tačke koje bi mogle biti kontradiktorne.

Poljanski je naglasio da je predstavnicima zapadnih zemalja, koji demonstrativno nisu učestvovali u izradi nacrta rezolucije, ostao samo jedan "argument", a to je da insistiraju da međunarodna istraga nije potrebna, jer imaju poverenje u  informacije koje su dale Danska, Švedska i Nemačka.

"I to uprkos činjenici da smo distribuirali prepisku iz koje je jasno da mi, kao direktno pogođena sila, nemamo razloga da verujemo ovim istragama", dodao je Poljanski koji je inače ranije rekao da se prepiska sa Danskom, Švedskom i Nemačkom o napadu na gasovod svodi na to da ove tri zemlje odbijaju da Moskvi daju bilo kakvu informaciju o toku istrage, te da ove države nastavljaju da drže Moskvu po strani.

O rezoluciji će se glasati 27. marta u Savetu bezbednosti UN, a sednica počinje u u 22 časa po moskovskom vremenu.

Krajem septembra prošle godine oba ruska gasovoda uništena su u eksploziji.

Švedska, Danska i Nemačka istražuju diverziju, ali još nisu došle do konkretnih rezultata. 

Kremlj je sabotažu nazvao aktom međunarodnog terorizma, a ako je verovati dobitniku Pulicerove nagrade Simoru Heršu za onesposobljavanje ovog značajnog dela evropske energetske infrastrukture, odgovorne su Sjedinjene Države uz pomoć NATO saveznika. Kako je on otkrio, američki ronioci postavili su eksploziv na gasovode, a tri meseca kasnije eksploziju su aktivirali Norvežani.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, nedavno je poručila da bi povlačenje Zapada iz rada na nacrtu rezolucije bilo "dokaz namerne opstrukcije u utvrđivanju istine oko Severnog toka".

image