Rusija

Rusija dostavila prepisku o sabotaži Severnog toka

Rusija nije bila obaveštena o toku istrage incidenta koji se prošlog septembra dogodio na ruskim gasovodima u Baltičkom moru, rekao je istaknuti ruski diplomata pri UN
Rusija dostavila prepisku o sabotaži Severnog tokawww.globallookpress.com © Lev Radin

Prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski poručio je danas da je ruska strana predala svojim partnerima u UN kopiju prepiske Moskve s Danskom, Švedskom i Nemačkom o istrazi sabotaže Severnog toka. 

Za ove tri zemlje, koje se bave istragom prošlogodišnjeg incidenta na gasovodima u Baltičkom moru, Poljanski je ranije rekao da odbijaju da Rusiji daju bilo kakvu informaciju o toku istrage, te da nastavljaju da drže Moskvu po strani iako se radi o gasovodu čiji je vlasnik ruska kompanija "Gasprom", dok je Moskva glavna pogođena strana.

"Naše kolege u UN će sada moći da se uvere da ove tri zemlje nisu govorile istinu kada su izjavljivale da su Rusiju obaveštavale o toku istrage", napisao je Poljanski na Telegramu, nadajući se da će podaci koje je iznela Moskva uticati na članove UN da podrže inicijativu o stvaranju međunarodne komisije za objektivnu istragu incidenta. 

Ruska strana nastavlja da zahteva sprovođenje objektivne istrage, o čemu nedeljama govore njeni zvaničnici, dok Švedska, Danska i Nemačka, koje nisu isključile da je na gasovodima došlo do planirane sabotaže, sve vreme odbijaju da javno govore o toku i rezultatima istrage.

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova juče je upozorila da to što Zapad ne dopušta Moskvi da se uključi u istragu i što odbija konstruktivnu saradnju pokazuje da zapadne zemlje namerno ne dopuštaju da dođe do razotkrivanja istine.

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev juče je poručio da zna da London i Vašington imaju kapacitete i specijalna odeljenja koja bi mogla izvesti onakav teroristički napad, ali da ne može sa sigurnošću da kaže ko je kriv za sabotažu.

Dodao je da ne veruje da je Kijev umešan u to, uprkos medijskim natpisima koji tvrde suprotno, jer Ukrajina, kako je kazao, niti ima koristi od sabotaže, niti ima specijalce koji bi mogli da izvedu onakav teroristički napad. 

"Tvrdnje da SAD i Velika Britanija nisu umešane u teroristički napad se, očigledno, promovišu jer se računa na to da je javnost nesposobna da rasuđuje logički", objasnio je juče ovaj ruski zvaničnik.

image
VV inauguration
banner