Rusija

Zaharova: Savet bezbednosti hitno da usvoji rezoluciju o formiranju komisije za istragu Severnog toka

Povlačenje Zapada iz rada na nacrtu rezolucije biće dokaz namerne opstrukcije u utvrđivanju istine oko sabotaže gasovoda, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Savet bezbednosti hitno da usvoji rezoluciju o formiranju komisije za istragu Severnog tokawww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da Savet bezbednosti UN mora hitno da usvoji rezoluciju o formiranju nezavisne komisije za istragu sabotaže Severnog toka.

"Otkriće pomenutog istraživanja još jednom naglašava potrebu da Savet bezbednosti UN hitno usvoji rezoluciju o formiranju odgovarajuće komisije kako bi se rasvetlile sve okolnosti sabotaže kako se to ne bi ponovilo u budućnosti", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, diplomatsko odeljenje je skrenulo pažnju na nedavno objavljenu informaciju da je u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske, na udaljenosti od 30 km od mesta sabotaže, pronađen "predmet" koji nije deo strukture Severnog toka, ali da može biti deo eksplozivne naprave.

Zaharova je dodala da danski ambasador na današnjem sastanku u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova nije ništa konkretno rekao o eksplozijama na Severnom toku.

"Povlačenje Zapada iz rada na nacrtu rezolucije biće dokaz namerne opstrukcije u utvrđivanju istine oko Severnog toka", poručila je.

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev poručio je danas da ne može sa sigurnošću da kaže ko tačno stoji iza napada na Severni tok, ali da zna da onakav teroristički napad nije mogao bilo ko da izvede, već da su za to bila potrebna posebna odeljenja, koja, kako je ocenio, postoje u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. 

Patrušev je dodao i da smatra da tvrdnje o umešanosti ukrajinskih terorista nisu tačne, jer ne veruje da Kijev ima specijalce koji su obučeni za izvođenje ovakvih napada, a ni da je režimu Zelenskog potrebno tako nešto jer on, kako je kazao, "stoji u Berlinu sa ispruženom rukom u nadi na povećanje vojne i druge pomoći".

image
VV inauguration
banner