Rusija

Ruski diplomata: Zapad uticao na članice SB UN da ne glasaju za rezoluciju o Severnom toku

Moskva će se vratiti na temu sabotaže gasovoda u Savetu bezbednosti UN, a Danska, Nemačka i Švedska će na bilo koji način morati da podnesu izveštaj ovoj organizaciji o svojim istragama, poručio je Dmitrij Poljanski
Ruski diplomata: Zapad uticao na članice SB UN da ne glasaju za rezoluciju o Severnom tokuGetty © Photo by Michael M. Santiago/Getty Images

Zapad je izvršio snažan pritisak na članice Saveta bezbednosti UN da ne glasaju za ruski nacrt rezolucije, kojom se poziva generalni sekretar organizacije da formira nezavisnu međunarodnu komisiju za istragu sabotaže Severnog toka, saopštila je ruska Misija pri UN.

"Mislim da su se svi ostali (uzdržani i svi oni koji nisu u zapadnom taboru) uplašili da nas otvoreno podrže. SAD i zemlje koje su uz njih, plaše se poštene međunarodne istrage sabotaže Severnog toka. Kao i uvek, bio je veliki pritisak naših bivših zapadnih partnera. Oni su sasvim jasno stavili do znanja da ih ne zanima glasanje koje će podržati rusku poziciju", rekao je Poljanski.

On je naglasio da će se Moskva vratiti na temu sabotaže Severnog toka u Savetu bezbednosti UN i da će Danska, Nemačka i Švedska na bilo koji način morati da podnesu izveštaj ovoj organizaciji o svojim istragama o Severnom toku.

"Siguran sam da ćemo se vratiti ovoj temi u Savetu bezbednosti i zahvaljujući našim naporima zajedno sa Kinezima, on ima sve šanse da se čvrsto registruje na platformi Saveta. A sada će biti teže da se Kopenhagen, Stokholm i Berlin pretvaraju da sve ide dobro – moraće da izveštavaju Savet bezbednosti na ovaj ili onaj način o napretku svojih istraga", naveo je Poljanski na Telegramu.

Poljanski je dodao da su u celini zadovoljni glasanjem o ruskom nacrtu rezolucije, jer poštena međunarodna istraga ovog zločina visokog profila je ono oko čega Amerikanci i njihovi poslušnici, koji dominiraju u Savetu bezbednosti, imaju noćnu moru, ali i pored toga, niko od njih se nije usudio da glasa "protiv".

"S druge strane, tokom glasanja su nas podržali ne samo koautori – Kinezi, već i partneri iz BRIKS-a, Brazilci, i to je veoma važno. Ako tome dodamo i činjenicu da su mnoge nezapadne članice SB, u svojim govorima, pozivale Dance, Šveđane i Nemce da budu brži i transparentni, pa čak i da obaveste SB o napretku svojih istraga, informativni efekat sastanka se očigledno pomera u korist naših zahteva, a ne u pravcu stava Zapada", naveo je on.

Ruski diplomata je naglasio da je američka delegacija "izgubila živce, a njihov predstavnik pokušao da u tekstu pronađe nešto čega nije bilo, odnosno 'unapred određen rezultat' istrage".

"Odmah smo mu ukazali na to, istovremeno pitajući kako da protumačimo priznanje američkog predsednika Džozefa Bajdena da će Severni tok biti uništen, dato nekoliko meseci pre nego što je naš gasovod dignut u vazduh", rekao je Poljanski i dodao da je "Amerikanac izabrao da jednostavno ćuti, a njegovo ćutanje je bilo elokventnije od bilo kakvog priznanja".

U svojim govorima pre i posle glasanja, zaključio je Poljanski, iskoristili smo ovu priliku da zabeležimo svoje ocene o istragama Danske, Švedske i Nemačke, a istovremeno i o pokušajima zapadnog tabora da "prikrije tragove", a ne da doprinese uspešnoj istrazi.

Podsetimo, Savet bezbednosti UN nije usvojio ruski nacrt rezolucije kojim se Generalni sekretar poziva da formira međunarodnu komisiju za istragu okolnosti sabotaže Severnog toka.

Zbog stava zapadnih zemalja, dokument nije dobio devet od ukupnih 15 glasova

Američki novinar Simor Herš otkrio je da su SAD zajedno sa Norveškom sabotirale Severni tok.

image