Svet

Maduro poručio Vašingtonu: Odustanite od pretnji Karakasu i sledite sporazum iz Katara (FOTO)

Kopija memoranduma o razumevanju između Sjedinjenih Država i Venecuele od 28. septembra 2023. godine, koji je potpisao predsednik Venecuele Nikolas Maduro, sadrži listu konkretnih koraka dve strane, podeljenih u tri faze, koja vodi normalizaciji diplomatskih odnosa
Maduro poručio Vašingtonu: Odustanite od pretnji Karakasu i sledite sporazum iz Katara (FOTO)© Carlos Becerra/Getty Images

Lider Venecuele Nikolas Maduro ponovio je spremnost za nastavak dijaloga sa Sjedinjenim Državama, pozivajući Vašington da odustane od pretnji Karakasu i da sledi tačke sporazuma postignutih u Kataru 2023. godine.

On je ujedno i objavio potpisani dokument iz Katara.

"Uvek sam govorio da ako je američka vlada spremna da poštuje suverenitet i prestane da preti Venecueli, možemo da nastavimo dijalog, ali na osnovu jedne tačke: Poštovanje katarskih sporazuma. Evo dokumenta sa tih pregovora", napisao je Maduro na Iksu, prilažući potpisani dokument od tri lista.

Kopija memoranduma o razumevanju između Sjedinjenih Država i Venecuele od 28. septembra 2023. godine, koji je potpisao Maduro, sadrži listu konkretnih koraka dve strane, podeljenih u tri faze, "koja vodi normalizaciji diplomatskih odnosa".

U prvoj fazi, koja je detaljnije opisana od drugih, Karakas se obavezao da će zaključiti sporazum sa opozicijom i odrediti termin izbora uz učešće međunarodnih posmatrača.

SAD, zauzvrat, trebalo je da olakšaju niz transakcija vezanih za plaćanje dugova Venecueli i poslovanje Centralne banke zemlje, kao i da izdaju opštu licencu za rad u sektoru nafte i gasa na period od šest meseci.

Obe strane su se obavezale da će izraditi akcioni plan za oslobađanje lica lišenih slobode od zajedničkog interesa.

Druga etapa normalizacije odnosa, prema memorandumu, uključuje od strane Venecuele zvanično raspisivanje izbora uz poziv posmatrača iz SAD, UN i EU, a od SAD – produženje opšte dozvole za naftni sektor.

Treća faza obuhvata period nakon predsedničkih izbora, prema kojem SAD, nakon inauguracije uredno izabranog predsednika Venecuele, moraju da oslobode zamrznutu imovinu i ukinu sve sankcije zemlji.

Nikolas Maduro je u aprilu ove godine, nakon raspisivanja izbora i registracije opozicionih kandidata, rekao da "američka vlada nije ispunila nijednu tačku katarskih sporazuma".

U decembru je takođe izvestio da je Katar doprineo oslobađanju zatvorenika iz Sjedinjenih Država i Venecuele.

Tada je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena pustila diplomatu Aleksa Saaba, bliskog Madurovog saradnika, u zamenu za američke zatvorenike, koji su učestvovali u raznim sabotažnim operacijama.

image