Svet

Bela kuća: Moguća dalja razmena zatvorenika SAD i Rusije

Učinićemo sve što možemo da vratimo svakog Amerikanca koji je nezakonito pritvoren ili ne, kući, poručuju iz Bele kuće
Bela kuća: Moguća dalja razmena zatvorenika SAD i RusijeGetty © Jeenah Moon / Stringer

Nakon što je Rusija oslobodila novinare Evana Gerškoviča Alsu Kurmaševu kao i bivšeg američkog marinca Pola Vilana u zamenu za Vadima Krasikova, Bela kuća je ostavila mogućnost dalje razmene zatvorenika.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da SAD "nisu srećne" zbog toga što je Krasikov - koji je osuđen u Nemačkoj na doživotni zatvor zbog ubistva gruzijskog državljanina 2019. godine - na slobodi ali da je ta "teška odluka" bila neophodna kako bi se oslobodili Amerikanci.

Kirbi je pozvao Amerikance da izbegavaju putovanje u Rusiju kako bi izbegli hapšenje, i rekao da se trenutno pregovara o puštanju na slobodu američkog nastavnika Marka Fogela koji je osuđen na 14 godina zatvora zbog posedovanja marihuane.

"Trenutno su u toku razgovori sa Rusima, da vidimo šta možemo da uradimo, da pokušamo da vratimo gospodina Fogela kući", rekao je Kirbi.

"Učinićemo sve što možemo da vratimo svakog nepravedno pritvorenog Amerikanca kući ili bilo kog Amerikanca koji je nezakonito pritvoren ili ne, a koji se nezakonito drži u inostranstvu", objasnio je on.

image