Svet

Tužilaštvo: Otvorena istraga zbog pretnji smrću organizatorima OI

Druge istrage pokrenute su posle žalbi protagonista ceremonije otvaranja OI 26. jula, zbog jedne scene koju su kritikovale verske vlasti i konzervativni političari širom sveta, uključujući i zvanični Vatikan
Tužilaštvo: Otvorena istraga zbog pretnji smrću organizatorima OI© AP Photo/Thomas Padilla/Tanjug

Parisko tužilaštvo saopštilo je da je otvorena istraga posle prijave za pretnje smrću koju su u subotu podneli organizatori ceremonije otvaranja Olimpijskih igara (OI) u Parizu.

Aleksandar Bijar, zamenik generalnog direktora agencije za organizovanje proslava Ubi Bene, umetnički direktor ceremonije otvaranja Toma Žoli, i izvršni direktor ceremonija Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu Tijeri Rebul, podneli su žalbu zbog pretnji smrću, saopštilo je tužilaštvo, potvrđujući informacije lista "Parizijen".

Druge istrage pokrenute su posle žalbi protagonista ceremonije otvaranja OI 26. jula, zbog jedne scene koju su kritikovale verske vlasti i konzervativni političari širom sveta, uključujući i zvanični Vatikan.

Posle kampanje sajber uznemiravanja i žalbe Tome Žolija, Nacionalni centar za borbu protiv onlajn mržnje tužilaštva otvorio je istragu poverenu Centralnoj kancelariji za borbu protiv zločina čovečnosti i zločina iz mržnje.

Tužilaštvo u Parizu je u utorak takođe pokrenulo istragu zbog sajber uznemiravanja i pretnje smrću francuskom di-džeju Barbari Buč.

Reč je o jednom od učesnika ceremonije otvaranja koju su mnogi shvatili kao parodiju na Tajnu večeru, odnosno poslednju večeru Isusa Hrista sa apostolima.

Starmer osudio desničare

Britanski premijer Kir Starmer osudio je danas napad na hotel u Roteramu u kojem su se nalazili tražioci azila, opisavši ga kao "krajnje desničarsko razbojništvo".

U saopštenju Dauning strita, Starmer je obećao da će vlasti učiniti sve što je potrebno da nasilnike privede pravdi, nakon nemira koji su izbili širom zemlje, preneo je AP.

U obraćanju naciji, koje je prenosila televizija, Starmer je poručio da nasilna rulja ne predstavlja Britaniju, preneo je Skaj njuz.

"Garantujem da ćete požaliti što ste učestvovali u ovim neredima, bilo direktno ili podstičući ga", naglasio je britanski premijer.

image