Svet

Mali prekinuo diplomatske odnose sa Ukrajinom: Kijev sarađuje s Al Kaidom

Vlada Malija osuđuje neprijateljstvo ukrajinskih vlasti
Mali prekinuo diplomatske odnose sa Ukrajinom: Kijev sarađuje s Al KaidomGetty © ChiccoDodiFC

Mali prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom zbog podrške Kijeva međunarodnom terorizmu, rekao je portparol vlade Malija Abdulaje Majga.

Mali je prekinuo diplomatske odnose sa Ukrajinom nakon što je ta zemlja pružila obaveštajne podatke malijskim pobunjenicima koji su postavili zasedu vladinim snagama među kojima su bili i ruski borci.

"Prelazna vlada Republike Mali osuđuje neprijateljstvo ukrajinskih vlasti koje ne primećuju da je Mali uvek pozivao na mirno rešenje krize između Ruske Federacije i Ukrajine", rekao je portparol vlade.

"Terorističke grupe koje masakriraju, ubijaju, siluju i pljačkaju u severnom Maliju i širom Sahelsko-saharskog pojasa prete međunarodnom miru i bezbednosti. Ukrajina ne sme da vodi pogrešnu bitku i treba da se uzdrži od bilo kakve podrške ovim teroristima", dodao je. 

Andrij Jusov, predstavnik ukrajinske Službe bezbednosti (SBU), ranije je rekao da je Kijev pružio militantima obaveštajne podatke za napad, rekavši na ukrajinskoj televiziji krajem jula da su "pobunjenici dobili neophodne informacije, što je omogućilo uspešnu vojnu operaciju protiv ruskih ratnih zločinaca", aludirajući na grupu "Vagner".

Odgovornost za napad preuzela je grupa pobunjenika Tuarega zajedno sa ogrankom Al Kaide u Sahelu, JNIM.

Nakon napada, JNIM je tvrdio da su u "kompleksnoj zasedi" zbrisali konvoj vladinih snaga.

image