Svet

Misija UN se povlači iz Malija

Šef misije UN El-Ghasim Vejn, rekao je u snimljenoj izjavi da postoji "jaz između onoga što smo imali mandat da uradimo i što smo mogli da uradimo"
Misija UN se povlači iz Malija© Alexander Koerner/Getty Image

Mirovne snage UN trebalo bi da danas završe povlačenje iz Malija, nakon što je njihova deceniju duga misija morala da bude okončana kada je to od UN zatrađila vojna vlada ove države.

"Minusma - Multidimenzionalna integrisana misija za stabilizaciju" - počela je da radi 2013. nakon oružane pobune u Maliju, a kako tvrdi njen šef, za to vreme je uradila mnogo iako je "pala ispod očekivanja".

Sa oko 310 ubijenih mirovnjaka, "Minusma" je bila druga najsmrtonosnija misija UN-a na svetu, posle Libana.

Osoblje UN-a već mesecima odlazi u fazama, a danas je rok za potpuno povlačenje.

U petak su lokalni mediji izvestili da je "Minusma" pre roka, a iz bezbednosnih razloga, predala kontrolu nad jednim od svojih poslednjih velikih kampova u severnom regionu Timbuktu.

Timbuktu je bila jedna od tri lokacije koje su trebale da ostanu otvorene za završetak misije nakon 31. decembra, ali su UN, kako se navodi u izveštajima, bile zabrinute zbog prisustva militanata.

Šef misije UN El-Ghasim Vejn, rekao je u snimljenoj izjavi da postoji "jaz između onoga što smo imali mandat da uradimo i što smo mogli da uradimo".

"Uradili smo mnogo, ali definitivno je bilo ispod očekivanja i ispod potreba", dodao je on.

Mali je, kako navodi Bi-Bi-Si, suspendovan iz regionalnog bloka Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država, zajedno sa Gvinejom, Nigerom i Burkinom Faso – kojima takođe upravljaju vojne vlade koje su preuzele vlast u državnim udarima.

U septembru su Mali, Niger i Burkina Faso stvorili odbrambeni pakt pod nazivom Alijansa država Sahela. Poput Malija, Niger i Burkina Faso odbacuju dugogodišnje veze sa Francuskom i sve više se približavaju Rusiji, a francuske snage i diplomate sada su napustile sve tri zemlje.

image