Svet

Puđdemon najavljuje povratak u Španiju iako mu preti hapšenje

Ako odluči da pređe granicu iz francuskog regiona Valespir, gde trenutno boravi, najverovatnije će biti uhapšen
Puđdemon najavljuje povratak u Španiju iako mu preti hapšenje© Gloria Sanchez/Europa Press via Getty Images

Lider katalonske separatističke partije Junts (Zajedno za Kataloniju) Karles Puđdemon, izjavio je da planira da se vrati u Španiju za inauguraciju novog regionalnog lidera, socijaliste Salvadora Ile, uprkos tome što mu preti hapšenje u atmosferi povišenih političkih tenzija, prenosi "Euraktiv".

Portal navodi da i pored usvojenog kontroverznog Zakona o amnestiji kojim su oproštene ilegalne akcije oko 300 zvaničnika i aktivista katalonskih separatista u periodu od 2011. do 2023. godine, pronevera koju su počinili Puđdemon i članovi njegove vlade 2017. godine nije obuhvaćena tom amnestijom.

Zbog toga je na snazi nacionalni nalog za hapšenje Puđdemona.

Ako odluči da pređe granicu iz francuskog regiona Valespir, gde trenutno boravi, najverovatnije će biti uhapšen.

Uprkos ovom riziku, Puđdemon je više puta ponovio na platformi Iks da namerava da se vrati na inauguraciju Ile, koja bi trebalo da bude održana 9. avgusta ili za vikend, prenosi EFE.

Na prevremenim izborima u Kataloniji 12. maja lider katalonske Socijalističke partije Salvador Ila je pobedio, ali nije dobio dovoljno glasova za većinu.

Zbog toga Ila pregovara proteklih nedelja sa političkim partijama kako bi dobio podršku za formiranje većine.

Pošto partija Ile ne deli u potpunosti separatističku ideologiju, on i španski premijer Pedro Sančez bili su prinuđeni da naprave velikodušne ustupke partiji sa kojom ideološki mogu najbliže da sarađuju – levičarskom separatističkom partijom Republikanska levica Katalonije (ERC).

Kao i kada je Sančez obećao Puđdemonu i stranci ERC zakon o amnestiji u zamenu za podršku, sada je Ila pristao na ono što Madrid naziva specijalnim modelom finansiranja za Kataloniju, piše Euraktiv.

Portal dodaje da bi ovim konceptom, ako bi bio primenjen, kako upozoravaju regionalni predsednici provincija u kojima vlada Narodna partija, bili stvoreni "regioni prvog i drugog razreda", što bi ugrozilo principe jednakosti i solidarnosti među španskim regionima.

Iako sporazum koji su 30. jula potpisali Sančez i ERC uključuje znatno povećanje sredstava iz Madrida za Kataloniju, kao što je finansiranje policije i istraživačkog razvoja, separatistička partija sada traži mnogo više.

Zato će, po svemu sudeći, cena koju će platiti Sančez biti veoma visoka jer se iza eufemizma o specijalnom finansiranju krije zahtev da Katalonija zadrži ubuduće sve prihode od poreza, navodi Euraktiv.

image