Svet

Na ivici eskalacije: Iran preko Mađarske upozorio na napad

Iranska poruka Izraelu preneta je preko mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta
Na ivici eskalacije: Iran preko Mađarske upozorio na napad© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Iran je preko Mađarske upozorio Izrael o svojoj nameri za napad, objavio je "Džeruzalem post", pozivajući se na izraelskog ministra spoljnih poslova Izraela Kaca.

"Iran je saopštio da namerava da napadne Izrael. Svet mora da traži cenu od Irana za sve agresivne akcije koje preduzima", rekao je Kac.

Izdanje napominje da je iranska poruka Izraelu preneta preko mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta. Napominje se da je Sijarto direktno pozvao Kaca da objasni da je ovu informaciju dobio od vršioca dužnosti iranskog ministra inostranih poslova Alija Bagerija.

Iran je izdao proglas pilotima i kompanijama da izbegavaju njegov vazdušni prostor usled stalnih pretnji iranskih zvaničnika o napadu na Izrael, piše "Volstrit džornal".

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto upozorio je da je situacija na Bliskom istoku na ivici eskalacije.

"Danas sam razgovarao telefonom sa izraelskim kolegom Kacem i iranskim kolegom Ali Bageri Kajanijem. Razgovori sa njima su, nažalost, još jednom potvrdili da smo na ivici (eskalacije)", napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, stav Mađarske je da ne treba dozvoliti još jedan napad na Izrael kao u oktobru prošle godine, ali i da treba uraditi sve da se spreči izbijanje velikog regionalnog rata.

Sijarto je ocenio da, ukoliko se aktuelna kriza na Bliskom istoku proširi na teritoriju još jedne zemlje, na tome se neće zaustaviti i sukob bi lako mogao da preraste u regionalni rat.

Mađarski premijer je pozvao međunarodnu zajednicu da se fokusira na sprečavanje eskalacije.

Istovremeno, list "Volstrit džornal" navodi da je američki državni sekretar Entoni Blinken u razgovoru sa ministrima zemalja G7 rekao da, ukoliko očekivani napad Irana na Izrael bude istih razmera kao u aprilu, to bi moglo da stavi tačku na sve buduće interakcije između Teherana i Vašingtona.

SAD poziva druge zemlje da prenesu poruku Iranu 

Sjedinjene Američke Države su upućivale konsistentne poruke putem svog diplomatskog angažovanja, ohrabrujući druge zemlje da prenesu Iranu da izazivanje eskalacije na Bliskom istoku nije u njihovom interesu, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je razgovarao sa premijerom Katara Šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem, kao i šefom egipatske diplomatije Badrom Abdelatijem o tenzijama na Bliskom istoku, dodao je Miler na pres konferenciji, prenosi Rojters.

Miler nije definitivno precizirao da li su poruke Vašingtona prenete Iranu.

SAD veruju da bi do napada Irana moglo da dođe u narednih 48 sati.

Predsednik SAD Džozef Bajden će se kasnije danas sastati sa svojim timom za nacionalnu bezbednost da bi razgovarali o situaciji, dok je komandant američkog CENTKOM, general Majkl Erik Kurila posetio Izrael i sastao se sa ministrom odbrane Joavom Galantom i načelnikom štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Herclom Halevijem.

Galant je rekao da je poseta "direktan prevod američke podrške Izraelu u delo".

Zemlje G7 izdale saopštenje

Zemlje G7 pozivaju učesnike sukoba na Bliskom istoku da pokažu uzdržanost, verujući da nijedna strana neće imati koristi od dalje eskalacije tenzija, navodi se u saopštenju Grupe sedam objavljenom večeras.

"Pozivamo sve uključene strane da se još jednom uzdrže od nastavka sadašnjeg destruktivnog ciklusa uzvratnog nasilja, smanje tenzije i konstruktivno rade na deeskalaciji. Nijedna stranka nema koristi od dalje eskalacije tenzija na Bliskom istoku", navodi se u saopštenju.

Podsećamo, Hamas je 31. jula objavio smrt lidera Ismail Hanijea u napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu, gde je stigao da učestvuje na inauguraciji novog iranskog predsednika. Palestinski pokret je za ubistvo okrivio Tel Aviv i Vašington i obećao da napad neće ostati bez odgovora.

image