Svet

Nemačka budžetska kriza se vratila: Šolcova vlada na klimavim nogama

Ministar finansija je doveo u sumnju nacrt sporazuma o budžetu za 2025. godinu, obnavljajući sukob koji preti da sruši vladu kancelara Olafa Šolca
Nemačka budžetska kriza se vratila: Šolcova vlada na klimavim nogamaGetty © Omer Messinger / Stringer

Činilo se, barem nakratko, da je nemačka vladajuća koalicija uspela da izbegne budžetsku krizu koja je dugo pratila vladu kancelara Olafa Šolca.

Međutim, ministar finansija Kristijan Lindner sada je bacio sumnju na ono što je početkom jula najavljeno kao ključni kompromis u vezi sa nacrtom budžeta za 2025.

"Sada se pokazalo da postoje ustavni rizici i pitanja konkretne implementacije", rekao je Lindner u intervjuu za javni servis ZDF.

Julski nacrt sporazuma o budžetu, postignut nakon celonoćnih pregovora između Šolca, socijaldemokrate (SPD), ministra ekonomije Roberta Habeka iz Zelenih i Lindera iz fiskalno konzervativnih Slobodnih demokrata (FDP), dočekan je sa olakšanjem u Berlinu s obzirom na nerešive razlike koalicionih partija po pitanju potrošnje.

Dogovor je takođe viđen kao obavezan s obzirom na loš učinak nemačke koalicije na evropskim izborima, na kojima je Šolcov SPD zabeležio najgori rezultat na nacionalnom glasanju u više od jednog veka, dok je podrška Zelenima pala za skoro polovinu. S obzirom na slabost koalicije, opstanak vlade u velikoj meri zavisi od toga da li će moći da postigne konačni sporazum o budžetu bez većeg sukoba.

Lindnerova najava sada može da dovede do takvog sukoba, navodi "Politiko".

Eksperti koje je naručilo ministarstvo finansija zaključili da je koalicioni nacrt sporazuma o budžetu u opasnosti da bude poništen, velikim delom zato što planira da iskoristi 4,9 milijardi evra iz Nemačke nacionalne razvojne banke prvobitno dodeljenih za kompenzaciju troškova visokih cena gasa.

Te procene, rekao je Linder, znače da će nemački lideri morati da se vrate za sto kako bi ponovo pregovarali o sporazumu o budžetu.

Političari u druge dve stranke u nemačkoj koaliciji ogorčeni su što je Lindner izašao u medije sa ovim problemom i optužili su ga da ih je "bacio pod autobus" kako bi se predstavio kao "fiskalni jastreb".

"To možete videti samo kao samopromociju", rekao je za nemačku javnu televiziju Kevin Kunert, generalni sekretar SPD. U odvojenom televizijskom intervjuu, Kinert je optužio Lindnera i FDP da žele "da započnu ponovnu diskusiju o socijalnoj državi u Nemačkoj".

Lindnerovo ponašanje "premašuje granicu onoga što je tolerantno" unutar koalicije, rekla je predsednica SPD Saskika Esken. Ona je takođe odbacila ideju da koalicioni lideri moraju suštinski da preispitaju nacrt budžeta za 2025.

Lindner je ostao pri svome, ukazujući da je nemačka vlada već pretrpela ogroman udarac krajem prošle godine kada je ustavni sud doneo odluku o praksi potrošnje te vlade koja je napravila ogromnu rupu u finansijama zemlje i onemogućila Šolcovoj koaliciji da nastavi da se oslanja na mrežu "posebnih fondova" van glavnog budžeta.

Ta sredstva su omogućila koaliciji da troši dok je zaobišla ustavnu dužničku kočnicu, koja ograničava savezni deficit na 0,35 odsto BDP-a, osim u vremenima vanrednog stanja.

"Ja snosim političku odgovornost za naše državne finansije", rekao je Lindner i dodao: "Jednom sam pristao na koalicioni kompromis koji je bio klimav i koji je odbio ustavni sud. To mi se neće desiti drugi put."

Da bi izbegla još jedan sukob, vlada će verovatno morati da postigne novi nacrt sporazuma u narednim nedeljama. S obzirom na neslaganje između političara u tri stranke, ostaje otvoreno pitanje da li je novi sporazum na dohvat ruke.

Potencijalno veća prepreka biće u parlamentu, gde će parlamentarci sve tri vladajuće stranke morati da iznesu detalje konačnog budžeta do kraja godine.

image