Svet

Hamasov kandidat: Zašto je Kamala Haris izabrala Volca umesto Jevrejina Šapira

Razlog zbog kojeg je Kamala Haris izabrala Volca najverovatnije leži u jevrejskom poreklu guvernera Pensilvanije, Džoša Šapira
Hamasov kandidat: Zašto je Kamala Haris izabrala Volca umesto Jevrejina Šapira© Tanjug/AP Photo/Adam Bettcher

Potpredsednica SAD i kandidat Demokratske stranke za predsednika Kamala Haris potvrdila je danas svojim pristalicama da je izabrala guvernera Minesote Tima Volca (60) za svog kandidata za potpredsednika na novembarskim izborima.

Haris i Volc će se u novembru suočiti sa republikancima Donaldom Trampom i Džej Di Vensom.

Volc je prvi put izabran za guvernera američke države Minesote 2018. godine, a zatim je ponovo izabran na tu funkciju 2022. Pod njegovim vođstvom, u Minesoti su poslednjih godina usvojeni zakoni o legalizaciji marihuane, zaštiti prava na abortus i mere za kontrolu oružja, preneo je "Gardijan".

Pre nego što je stupio na javnu funkciju, Volc je bio profesor u Mankatu u Minesoti i predavao geografiju srednjoškolcima. Takođe je služio u Nacionalnoj gardi 24 godine, kao artiljerac. Sada je šef Asocijacije demokratskih guvernera i moćne stranačke komisije za pravila konvencije.

Razlog zbog kojeg je Kamala Haris izabrala Volca najverovatnije leži u jevrejskom poreklu guvernera Pensilvanije Džoša Šapira, a u ovom trenutku demokratama je više nego ikad potrebna podrška palestinskih i arapskih glasova.

"Svima se činilo da je Šapiro verovatniji izbor, pogotovo jer demokratama treba Pensilvanija, gde je on guverner. Ali njegov problem je što je Jevrejin i podržava Izrael, a demokrate računaju na arapske i posebno palestinske glasove, dok jevrejski blok uzimaju zdravo za gotovo. Tako da je onda Volc bio bezbednija varijanta, da se 'simpatizeri Hamasa' – kako im tepaju republikanci – ne naljute", kaže za RT Balkan dugogodišnji novinar RT Amerika i autor emisije "Glas iz Amerike", Nebojša Malić.

Volcov problem je što je utraliberalan, dodaje Malić, pa postoji "opasnost" da može da mobiliše republikance da glasaju za Trampa.

"Kao guverner, ozakonio je abortus u bilo kojem roku, pa čak i za maloletnike. A pritom je vladao Minesotom tokom pandemije kovida i nereda povodom smrti Džordža Flojda. Nagrada mu je bila predsedavanje Udruženjem demokratskih guvernera i rukovodstvo stranačkom Komisijom za pravilnik, one iste koja je odlučila da se imenovanje Kamale Haris za kandidata odigra virtuelnom prozivkom, pre konvencije", kaže Malić.

Naš sagovornik podseća da je 2011, kada je Šapiro bio državni tužilac, 27-godišnja Elen Grinberg pronađena mrtva sa 20 ubodnih rana (od kojih deset otpozadi). Tužilaštvo je to prvo proglasilo ubistvom, pa onda samoubistvom.

O tome je napisao na Iksu i američki nezavisni novinar Li Fang, rekavši da bi guverner Šapiro bio politički mnogo jači izbor za potpredsednika demokrata, ali je sama mogućnost da je prikrio ubistvo kao uslugu svom prijatelju kao izmišljena za TV dramu, koju niko ne bi rizikovao da hvali.

"Kada je Vrhovni sud ponovo otvorio slučaj prošle nedelje, to mu je zapečatilo sudbinu", piše Li Fang.

Prema anketi "Njujork tajmsa" i koledža Sijena, objavljenoj 25. jula, Tramp ima prednost sa 48 odsto podrške birača, dok Haris ima podršku od 46 odsto.

Rezultat u sedam tzv. kolebljivih država donosi prevagu na predsedničkim izborima – u Arizoni, Nevadi, Severnoj Karolini, Džordžiji u tzv. Pojasu sunca, i presudnim – Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu iz Pojasa rđe, za koje obe kampanje, i demokratska i republikanska, veruju da je odlučujući.

Harisovoj bi u Mičigenu mogao pomoći i njen suzdržaniji stav o ratu Izraela u Pojasu Gaze, budući da ova savezna država ima mnogobrojno muslimansko stanovništvo i jer je Bajden tamo izgubio podršku upravo zahvaljujući svojoj bespogovornoj podršci Izraelu (dobio je nadimak Genocidni Džo).

image