Svet

Britanska vojska u problemu: Zatvara se fabrika mikročipova, "tajfunima" preti prizemljenje

Američka kompanija za proizvodnju poluprovodnika mogla bi da bude primorana da zatvori svoju lokaciju u Velikoj Britaniji nakon što ju je dobavljač "Epl" napustio
Britanska vojska u problemu: Zatvara se fabrika mikročipova, "tajfunima" preti prizemljenjeGetty © John Keeble / Contributor

Britanska vojska se priprema za prekide u snabdevanju, nakon što je jedna od najvećih fabrika mikročipova u zemlji prestala da prima nove porudžbine, piše "Telegraf".

"Koherent", američka korporacija sa sedištem u Pensilvaniji, drži fabriku od 29.000 kvadratnih metara u britanskom okrugu Daram.

Kompanija je saopštila da bi mogla da bude primorana da proda objekat nakon što je tehnološki gigant "Epl" odustao od ugovora, navodi list.

"Epl" je ranije ove godine najavio da će promeniti neke od svojih "fejs Aj-Di" funkcija u novoj verziji "ajfona" što znači da "Koherentovi" čipovi više nisu potrebni.

Fabrika je u maju objavila da su sa snabdevanjem njihovog "glavnog kupca" prestali na kraju finansijske godine 2023. Kompanija je već otpustila stotine zaposlenih, a odluka "Epla" "dovodi u pitanje održivost poslovanja".

Među mušterijama fabrike je italijanski odbrambeni gigant "Leonardo", koji proizvodi radarske sisteme, sisteme za elektronsko ratovanje i helikoptere za Veliku Britaniju, navodi "Telegraf".

"Koherentova" fabrika u Velikoj Britaniji je ranije isporučila čipove za radarske pojačivače snage u avionima "jurofajter tajfun". Prema veb-stranici "Leonarda", kompanija proizvodi oko 60 odsto avionike za "tajfun".

"Zatvaranje fabrike preti da smanji domaće kapacitete Velike Britanije" i moglo bi da natera 'Leonarda' da se obrati drugim zemljama za snabdevanje", piše list.

"To bi predstavljalo udarac za Veliku Britaniju u trenutku kada vlada nastoji da izgradi domaću industriju za proizvodnju poluprovodnika", dodaje se u tekstu.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da "kontinuirano nadgledaju" vojne lance snabdevanja, "uključujući i sektor poluprovodnika".

image