Svet

Blokirana Barselona, policija traga za Puđdemonom: Održao govor pa – nestao

Španska policija je zatvorila Barselonu u nadi da će ući u trag lideru katalonskih separatista koji se danas pojavio uprkos nalogu za hapšenje posle napuštanja Španije pre sedam godina
Blokirana Barselona, policija traga za Puđdemonom: Održao govor pa – nestao© Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Katalonska policija zatvorila je danas Barselonu u pokušaju da uhapsi vođu separatista Karlesa Puđdemona, koji se danas pojavio pred pristalicama u gradu.

Puđdemon se pojavio pred okupljenima, uprkos nalogu za hapšenje posle napuštanja Španije pre sedam godina. On je pred oko 3.500 pristalica održao kratak govor, a njegovo pojavljivanje bilo je propraćeno "jakim policijskim snagama", piše "Politiko" i dodaje da je nakon kratkog pojavljivanja Puđdemon nestao u nepoznatom pravcu.

Portparol katalonske specijalne jedinice Mosos potvrdio je danas da je jedan od njenih službenika uhapšen u vezi sa istragom bekstva katalonskog separatističkog lidera.

Španski mediji su objavili da je automobil koji je pripadao uhapšenom službeniku korišđen u Puđdemonovom bekstvu, prenosi "Gardijan".

Portparol Mososa rekao je da policija nije iznela detalje o tom pitanju sem što je potvrdila hapšenje.

Puđdemon je okupljenima poručio sa bine ispred Trijumfalne kapije u Barseloni, da nema pravo da odustane.

"Uprkos svim naporima da nam se naudi, došao sam danas ovde da ih podsetim da smo još uvek ovde i da ne odustajemo", rekao je Pudždemon okupljenima i poručio: "Živela Slobodna Katalonija!"

Sa njim su u pratnji bili članovi njegove stranke Žunts (Zajedno za Kataloniju) i predsednik parlamenta Žozep Rula.

"Surova represija proizašla je iz pobede na referendumu 2017. Sedam godina nas progone zbog želje da slušamo glas naroda Katalonije, pre nekoliko godina počela je vrlo oštra represija ", rekao je Puđdemon.

Nakon što je završio svoj kratki govor, političar je sišao sa bine, očigledno da bi učestvovao u maršu do parlamenta. Posle nekoliko trenutaka, on je nestao u gomili i nije bio među grupom poslanika koji su na kraju ušli u zgradu, koja je bila zatvorena i okružena policajcima.

Navodi se i da su španske specijalne jedinice Mosos pokrenule potragu za Puđdemonom, za kojim je izdat nalog za hapšenje.

Puđdemon nije bio u Španiji od 2017. godine kada su vlasti naredile njegovo hapšenje zbog organizovanja nelegalnog referenduma o nezavisnosti Katalonije.

On je tada izbegao španske vlasti pošto je krišom prešao granicu i pobegao u samoproglašeni egzil u Belgiji.

I pored usvojenog Zakona o amnestiji kojim su oproštene ilegalne akcije oko 300 zvaničnika i aktivista katalonskih separatista u periodu od 2011. do 2023. godine, pronevera koju su počinili Puđdemon i članovi njegove vlade 2017. godine nije obuhvaćena tom amnestijom.

Zbog toga je na snazi nacionalni nalog za hapšenje Puđdemona.

image