Svet

Razjašnjena najveća olimpijska misterija: Bokserke su (ipak) bokseri - i kakve to veze ima s Rusijom?

Međunarodni olimpijski komitet nije demantovao da su dobili izveštaj IBA o bokserkama sa muškim hromozomima ali...
Razjašnjena najveća olimpijska misterija: Bokserke su (ipak) bokseri - i kakve to veze ima s Rusijom?Getty © Richard Pelham / Stringer

Da se Međunarodna bokserska asocijacija (IBA) pitala, alžirska i tajvanska bokserka - koje se sada bore za medalje na Olimpijskim igrama, ne bi nikada ni ušle u ring.

Razlog je, kažu zvaničnici IBA, taj što su Aližrka Iman Helif i Lin Ju Ting sa Tajvana diskvalifikovane sa svetskog šampionata u Nju Delhiju, koji je organizovala IBA, zato što su DNK testovi pokazali prisustvo muških, iks-ipsilon (XY) hromozoma.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK), koji nadzire takmičenja u boksu u Parizu 2024, odlučio je da kao dokaz nečijeg pola koristi informacije u pasošu sportiste.

"Kada postoji nepravedna prednost, ljudi mogu da izgube život", rekao je Gabrijel Martel, predsednik komisije IBA trenera. Osvrnuvši se na diskvalifikacije boksera/ki, rekao je: "Bilo im je zabranjeno da učestvuju zbog pravila. Ovo je sport. Imamo pravila. Ako ne možete da ih se pridržavate, žao mi je. To nije diskriminacija. To su samo pravila".

Autor teksta na portalu "tri vajer sports", video je rezultate testova i pismo IBA od 5. juna 2023. upućeno MOK-u u kojem se kaže da su DNK-a testovi i analiza hromozoma potvrdili da Helif(ova) ima muški kariotip.

Tužno je i ironično što je MOK promovisao Olimpijadu u Parizu kao "Igre ženske jednakosti" jer se prvi put u istoriji Olimpijskih igara takmičio isti broj sportista i sportiskinja.

Zašto je onda MOK ignorisao DNK testove boksera/ki?

Razlog je politika i navodna veza rukovodstva IBA - predsednika Umara Kremljova - sa Rusijom.

Kremljov ne samo da je Rus, već ima bliske veze sa Kremljom a to se mejnstrim medijima ne dopada i nerado slušaju i veruju u bilo šta što IBA zvaničnici kažu. A to je MOK iskoristio.

Međunarodni olimpijski komitet nije demantovao da su dobili izveštaj IBA o bokserkama sa muškim hromozomima, već su rekli - ne ponudivši ni jedan jedini naučni dokaz - da ništa što IBA saopšti nema kredibilitet.

Istovremeno se testovi Helif(ove) i Lin(ove) - na koje su obe pristale, naglašavaju iz IBA - kriju od radoznale javnosti i stručnjaka.

image