Svet

SAD šalju Ukrajini novi paket pomoći u vrednosti od 275 miliona dolara

SAD su od početka sukoba u Ukrajini Kijevu obezbedile pomoć u vrednosti od više od 19 milijardi dolara
SAD šalju Ukrajini novi paket pomoći u vrednosti od 275 miliona dolarawww.globallookpress.com © Bonnie Cash - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Sjedinjene Američke Države će Ukrajini poslati paket pomoći u vrednosti od 275 miliona dolara, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Prema njegovim rečima, paketom će Kijevu biti obezbeđene "nove sposobnosti za jačanje protivvazdušne odbrane i suprotstavljanje pretnjama sa kojima se Ukrajina suočava".

"Ukrajina će od SAD dobiti i važnu odbrambenu opremu, uključujući municiju za sistem HIMARS, višecevni bacač raketa koji je Ukrajina koristila za odbranu od ruskih napada", naveo je Kirbi, prenosi Si-En-Bi-Si.

SAD su, inače, od početka sukoba u Ukrajini Kijevu obezbedile pomoć u vrednosti od više od 19 milijardi dolara.

Kirbi je dodao da će Amerika uvesti sankcije trima ruskim entitetima, među kojima su i Vazdušno-kosmičke snage, jer SAD sumnjaju da je Moskva preko njih dobijala dronove iz Irana.

"Danas objavljujemo uvođenje sankcija protiv tri ruska subjekta uključena u transfer iranskih dronova Rusiji za upotrebu u Ukrajini", rekao je on.

Naglasio je da se ograničenja uvode protiv Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i 924. Centra za bespilotnu avijaciju.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da su sankcije uvedene i protiv komande Vojno-transportne avijacije Ruske Federacije.

Zapadne zemlje iznele su tvrdnje da Iran isporučuje dronove Rusiji za vojne operacije u Ukrajini. Moskva i Teheran su, međutim, više puta negirali te optužbe. Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir-Abdolahijan rekao je početkom novembra da je Teheran isporučio Ruskoj Federaciji bespilotne letelice, ali mesecima pre početka specijalne operacije u Ukrajini.

Ostin: Rusija širi i modernizuje nuklearni arsenal

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je danas da Rusija širi i modernizuje nuklearni arsenal.

Ostin je na ceremoniji imenovanja novog komandanta Strateške komande SAD, koja nadgleda nuklearni arsenal, ocenio da Kremlj nastavlja "svoj okrutni i ničim izazvani rat protiv Ukrajine", preneo je Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je ranije danas da bi bilo koja država koja se usudi da napadne Rusiju nuklearnim oružjem bila "zbrisana sa lica zemlje", preneo je Rojters.

Putin je naglasio da Rusija nema uredbu da prva pokrene preventivan nuklearni napad, za razliku od SAD, ali da rusko napredno hipersonično oružje garantuje da može da odgovori silovito, ukoliko ikada dođe u opasnost.

image