Svet

Posrednici pozvali Izrael i Hamas na nastavak pregovora o primirju 15. avgusta

Lideri Katar, Egipta i SAD istakli su da je posle više meseci rada, završen okvirni predlog sporazuma i da sada nedostaju samo detalji sprovođenja
Posrednici pozvali Izrael i Hamas na nastavak pregovora o primirju 15. avgusta© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Katarski, egipatski i američki lideri pozvali su Izrael i Hamas da 15. avgusta nastave razgovore u Dohi ili u Kairu kako bi premostili sve preostale praznine u predloženom sporazumu o prekidu vatre u Gazi i počeli da ga primenjuju bez ikakvog odlaganja, navele su tri zemlje u zajedničkom saopštenju.

Lideri tri zemlje posrednice istakli su u sredu da je, posle više meseci rada, završen okvirni predlog sporazuma i da sada nedostaju samo detalji sprovođenja, prenosi "Blumberg".

Kako se navodi u saopštenju, Katar, Egipat i SAD su spremni da predstave finalni predlog za rešavanja preostalih pitanja u vezi sa primenom sporazuma.

"Vreme je da se zaključi sporazum o prekidu vatre i oslobode taoci i zatvorenici", dodaje se u saopštenju.

"Kao posrednici, ako je potrebno, spremni smo da predstavimo konačni predlog premošćavanja koji rešava preostala pitanja primene na način koji ispunjava očekivanja svih strana", prema sporazumu koji su potpisali predsednik Džozefo Bajden , egipatski predsednik Abdel Fatah El -Sisi i katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Tani.

Izrael će poslati delegaciju na pregovore 15. avgusta, navodi se u poruci na Iksu iz kabineta premijera. Nije bilo komentara od strane Hamasa.

"SAD ne očekuju da će sporazum biti spreman za potpisivanje odmah 15. avgusta, jer ima još mnogo posla koji treba da se uradi, pri čemu se obe strane drže čvrstih pozicija, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije za "Blumberg".

Ipak, posrednici veruju da je moguće premostiti preostale praznine nakon što je dogovoren okvir u početnom, višefaznom predlogu prekida vatre koji je Bajden izneo u maju, dodao je zvaničnik.

Mesecima su pregovori bili u zastoju, delom zbog Hamasovog insistiranja da se na samom početku dogovori trajno zaustavljanje neprijateljstava, dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu dugo insistirao da se izraelskim snagama nakon pauze mora dozvoliti da nastave rat dok ne potpuno uništi Hamas.

Međutim, američki zvaničnici sada kažu da je dogovor bliži nego ikad, čak i kada je ciljano ubijanje visokih zvaničnika i komandanata Hamasa i Hezbolaha dovelo do iranskog obećanja da će udariti Izrael.

Nije jasno ko bi predstavljao Hamas u pregovorima, navodi publikacija. Nakon što je politički vođa grupe ubijen u Teheranu, u toj ulozi ga je zamenio Jahja Sinvar , tvrdolinijaški vođa Hamasa koji se krije u Gazi, gde predvodi borbu grupe protiv Izraela.

image